Yunanistan’da rekor: Yenilenebilir enerji kaynakları ilk kez enerji talebinin yüzde 100’ünü karşıladı

Yunanistan bağımsız enerji iletim operatörü IPTO, yenilenebilir kaynaklardan elektrik üretiminin geçen hafta birkaç saatliğine Yunanistan’ın elektrik talebini tamamen karşıladığını ve bunun ülkenin elektrik sistemi tarihinde ilk kez olduğunu söyledi.

Açıklamada, yenilenebilir kaynakların geçen Cuma günü en az beş saat boyunca elektrik üretiminin yüzde 100’ünü oluşturdu ve yerel saatle 08.00’da  3106 megavat saat ile rekor seviyeye ulaştı.

Yunanistan merkezli çevre düşünce kuruluşu The Green Tank, bu yılın Ağustos ayına kadar olan sekiz ay içinde güneş, rüzgar ve hidroelektrik enerjisi kaynaklı üretim, ülkenin toplam enerji karışımının yüzde 46’sına ulaşmıştı.

Fotoğraf: Alexandros Avramidis / Reuters

Bazı Avrupa ülkeleri gibi Yunanistan da Rusya‘nın Ukrayna‘yı işgalinin ardından sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) ithalatını artırarak Rus gazına olan bağımlılığını azaltmaya çalışmış, aynı zamanda kömür madenciliğine ağırlık vererek dekarbonizasyon planlarından geri adım atmıştı.

Green Tank, yeni rekora dair “Ülkenin temiz enerjiye geçişi, fosil yakıtların kesilmesi ve enerji yeterliliğimizin sağlanması için iyimserlik rekoru” diye paylaşım yaptı.

IPTO, güç kapasitesini artırmak ve güneş, rüzgar ve hidroelektrik enerjisinin penetrasyonunu kolaylaştırmak için ülkenin elektrik şebekesini genişletmeye yatırım yapıyor.

Ülke, elektrik şebekesini geliştirmek için Avrupa’dan ve özel yatırımlardan yaklaşık 30 milyar avro almayı ve 2030 yılına kadar yeşil enerji kapasitesini iki katından fazla artırarak toplam enerji karışımının en az yüzde 70’ini oluşturmasını hedefliyor.

Bu şu anda yaklaşık 10 gigawatt olan kurulu yenilenebilir gücü 25 gigawatt kapasiteye çıkarmak anlamına geliyor.

Analistler, Atina‘nın bu hedefe daha da erken ulaşabileceğini söylüyor.

Paylaş
Yazar:
Yeşil Gazete