İklim KriziManşet

AP komiteleri, ‘AB taksonomisi’ndeki gaz ve nükleeri veto etti

0

Avrupa Parlamentosu’nun Ekonomi ve Mali İşler (ECON) ve Çevre (ENVI) Komitelerindeki milletvekilleri, doğal gaz ve nükleerin AB Taksonomisi’nde yer almasını veto etti.

Önümüzdeki günlerde Avrupa Parlamentosu, doğal gazla ve nükleerin, yatırım amaçlı çevresel açıdan sürdürülebilir ekonomik faaliyetlerin bir listesini oluşturan AB sınıflandırma sistemi olan AB Taksonomisi  kapsamında yeşil olarak etiketlenip etiketlenmeyeceğine karar verecek.

 Avrupa Yeşil Mutabakatı‘nın temel aracı olması ve etkisinin Avrupa sınırlarının da dışına çıkması beklenen taksonomi (sınıflandırma) çevresel açıdan sürdürülebilir ekonomik faaliyetleri belirleyen bir sınıflandırma sistemi oluşturuyor. Bu kapsamda faaliyetlerin altı çevresel hedefe yönelik etkisi performans kriterlerine dayandırılarak değerlendiriliyor: İklim değişikliğini hafifletme; iklim değişikliğine uyum; su ve deniz kaynaklarının sürdürülebilir kullanımı ve korunması; döngüsel ekonomiye geçiş, suyu koruma ve geri dönüşüm; kirliliğin önlenmesi ve kontrolü. Başka bir deyişle, Taksonomi, neyin “yeşil” olarak kabul edilebileceğini ve neyin olamayacağını açıklayan bir mekanizma.

Komite üyelerinin çoğunluğunun bugünkü oylamada karşı oy kullanması, temmuz ayının ilk haftasında yapılması planlanan Genel Kurul için güçlü bir sinyal oluşturuyor. Teklifi veto etmek için 705 milletvekilinin 353’ünün ret oyu gerekiyor.

‘Yeşil yıkama yapmamalıyız’

Bazı milletvekillerinin ve uzmanların kararla ilgili görüşleri şöyle:

Christophe Hansen (EPP  Milletvekili Lüksemburg): Bizim için gaz ve nükleeri sürdürülebilir olarak nitelendirmek ve yeşil finansmanın bu projeleri finanse etmesine izin vermek kabul edilemez. Önümüzdeki yıllarda gaza ve nükleere ihtiyacımız olmayacak demiyorum ama bizim bakış açımıza göre bunu yapmak için sürdürülebilir finansmanı kötüye kullanmamalıyız veya yeşil badana yapmamalıyız.

Emma Wiesner (Renew milletvekili-İsveç): Fosil gazla ilgili sürdürülebilir hiçbir şey yok ve bu yüzden bu tasarıya itiraz etmek benim için çok kolay.

‘Bilimsel bir rezalet’

Markus Ferber (EPP milletvekili-Almanya): Piyasanın nükleer ve gazı sürdürülebilir olarak sınıflandıran yeşil standartlara karşı iştahı yok. Bu, Avrupa Komisyonu‘nun sürdürülebilir finans söz konusu olduğunda piyasa ihtiyaçlarını tamamen görmezden geldiğini bir kez daha gösteriyor.”

Paul Tang (Sosyalist ve Demokratlar Milletvekili -Hollanda): Yasal yeşil badanayı önlemek için partiler arası bir ittifakımız var, çünkü fosil gazı ve nükleeri bir sürdürülebilir enerji biçimi olarak tanıttığınızda olan budur.

Sebastien Godinot (WWF Avrupa Politika Ofisi Sürdürülebilir finans Başkanı): Fosil gazı sürdürülebilir olarak etiketlemek bilimsel bir rezalettir ve güneş ve rüzgardan milyarlarca Euro’luk yatırımı alıp götürebilir. Birçok yatırımcı ve banka gazın Taksonomide “yeşil” olarak etiketlenmesini istemiyor. Parlamento reddetmezse bu yeşil badanalı yasa, AB hukukuna girecek ve tüm AB taksonomisinin güvenilirliğini yok edecektir.”

Monique Goyens (Avrupa Tüketici Örgütü /BEUC Genel Direktörü): Tüketiciler için AB Taksonomisi’nin amacı, yatırım seçeneklerinin sürdürülebilirlik özelliklerini karşılaştırmak için bir araç sağlamaktır. Güvenilir ve karşılaştırılabilir bilgi sağlaması beklenir. Fosil gazı ve nükleeri sürdürülebilir olarak tanıtan bu Yasa ile bunun tam tersi bir dezenformasyon aracı haline gelecek.”

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.