İklim KriziManşet

Avustralyalı bira üreticileri fermantasyonda ortaya çıkan karbondiksiti alglere vermeye başladı

0

Avustralyalı bira üreticileri, iklim değişikliğiyle mücadeleye katkı sunmak için yeni bir yol geliştirdi. Üreticiler şerbetçiotu fermente ederken ortaya çıkan karbondioksiti yakalayarak mikro algleri besliyor.

Uzmanlar, altı paket bira yapmak için gereken şerbetçiotu fermantasyonunda ortaya çıkan karbondioksitin bir ağaç tarafından emilmesinin iki gün sürebileceğini söylüyor.

İki biyoreaktör kuruldu

Bu sorunu aşmak isteyen Sidney’deki Young Henrys bira fabrikasının kurucuları trilyonlarca minik organizmayla dolu iki “biyoreaktör” kurmak için bilim insanlarıyla bir araya geldi.

Sidney’deki fabrikada kurulan iki adet 400 litrelik biyoreaktörün içerisindeki algler karbonu emiyor, çoğalıyor ve karbondioksiti oksijene dönüştürüyor.

İki hektar çalılık arazi kadar oksijen üretiyor

Young Henrys’in kurucu ortağı Oscar McMahon Reuters’e verdiği demeçte, her biyoreaktörün iki hektar çalılık arazi kadar oksijen ürettiğini söyledi.

Yaptığı açıklamada “Bütün sahamızı yıkabilir ve ağaç dikebilirdik. Bu durumda sahanın şu anki iki biyoreaktörle aynı miktarda karbon tutması ve oksijen üretmesi yıllar alacaktı. Bu yöntem, kentsel bir karbon tutma ve oksijen üreten çözüm olarak akıllara durgunluk veriyor” ifadelerini kullandı.

Metan emisyonları için çalışma başlatıldı

Sidney Teknoloji Üniversitesi‘nden (UTS) bilim insanları, yosunların Avustralya hayvanlarının metan emisyonlarını dengelemek için kullanılıp kullanılamayacağını araştırmak için Avustralya endüstri grubu Meat & Livestock Australia‘ya da katıldı.

UTS’den Profesör Peter Ralph, “Bir şeyi kazmak, bir ürün yapmak ve sonra onu atmak yerine, onu döngüye sokabilecek ve karbonumuzu etkin bir şekilde kullanabileceğiz” ifadelerini kullandı.

Dünyanın en büyük kömür ve doğalgaz üreticilerinden biri olan Avustralya, 2050 yılına kadar net sıfır karbon emisyonu hedefini benimsedi, ancak Başbakan Scott Morrison hedefi yasalaştırmayacağını açıkladı.

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.