DoğaDünyaManşet

Avustralya’da rekor: 16 cm çapında dolu taneleri yağdı

0

Avustralya Meteoroloji Bürosu, 16 santimetre çapıyla bugüne kadar kayıtlara geçen en büyük dolu tanesinin yağdığını açıkladı.

Yapılan açıklamada, bu hafta Avustralya’nın doğu kıyısına rekor büyüklükte dolu yağışı düştüğü ve ülkenin tarihin en şiddetli dolu fırtınalarından birini yaşadığı söylendi.

Dolu tanelerinin Queensland eyaletinin bazı bölgelerinde camları ve güneş panellerini kırdığı, çatılarda çökmeye yol açtığı aktarıldı.

16 cm büyüklüğünde dolu

NTV’nin aktardığına göre Meteoroloji Bürosu, Brisbane‘in 954 km kuzeyindeki Mackay‘ın kuzeyindeki Yalboroo bölgesinde sert bir fırtına görüldüğünü ve 16 cm çapında rekor boyutlu dolu taneleri getirdiğini söyledi.

Çok nadir koşullarda yaşanıyor

Beş santimetre üzerinde görülen dolu tanelerine dev dolu taneleri deniliyor ve oldukça nadir durumlarda görülüyor.

The Guardian’ın haberine göre sıcak ve nemli havanın atmosfere yükselerek çok soğuk, kuru bir hava tabakasıyla karşılaşıyor ve fırtınanın yarattığı yağmur damlacıkları donarak dolu tanelerine dönüşüyor.

Oluşan hava akımı buzu daha uzun süre havada tutuğunda her tanenin dev doluya dönüşmesi mümkün hale geliyor.

Milyar dolarlık zarar

Meteoroloji Bürosu, en büyük dolu tanesi rekorunun 2020’de Queensland’deki bir fırtına sırasında kaydedildiğini belirtirken eyaletin bazı bölgeleri için şiddetli bir fırtına uyarısı yaparak fırtınaların eyaletin doğu bölgelerine yayılmasının beklendiğinin altını çizdi.

Bir sigorta şirketi sözcüsü ise şu anda Queensland’de çok sayıda poliçe sahibi olan üyeleriyle görüştüklerini söyledi.

Dolu fırtınaları, geniş bir alanı etkileyebildikleri ve birkaç dakika içinde büyük hasara neden olabiliyor. Geçtiğimiz yıl Queensland’de Ipswich‘i vuran Cadılar Bayramı dolu fırtınası 1.05 milyar dolarlık hasara neden olmuştu.

More in Doğa

You may also like

Comments

Comments are closed.