LGBTİ+Manşet

Avustralya Parlamentosunda evlilik teklifi sonrası düğün

0

Avustralyalı Milletvekili Tom Wilson, ülkedeki eşit evlilik tartışmaları sürerken sevgilisine parlamentoda evlenme teklif etti. Wilson, erkek arkadaşı Ryan Bolger’a evlilik teklif ederken gözyaşlarına hakim olamamıştı.

Teklif, evlilik eşitliğine ilişkin “danışma amaçlı anket” sonuçlarının hemen ardından geldi. Ankette Avustralyalıların büyük bir çoğunluğunun evlilik eşitliğini onayladığı açığa çıkmıştı.

Wilson’ın teklifinden 3 gün sonra Temsilciler Meclisi oybirliğiyle tasarıyı onayladı.

Wilson ve Bolger da 11 Mart’ta evlendi. 11 Mart tarihini seçmelerinin sebebi ise çiftin doğum günleri arasındaki gün olması.

Avustralya’da evlilik eşitliği tartışması

2015 yılından beri Başbakan olan Malcolm Turnbull, Liberal Parti içerisindeki tartışmalar neticesinde eski başbakan Tony Abbott’u devirerek başbakan oldu. Ülke Milliyetçi Parti’nin de yer aldığı bir koalisyon tarafından yönetiliyor ve evlilik eşitliği koalisyon üyeleri arasında ciddi kırılmalara yol açan bir konuydu.

Milliyetçiler ve Liberal Parti içerisinde güçlü bir konuma sahip sağ kanat evlilik eşitliğine karşıydı. Öte yandan Liberal Parti’nin merkezi kanadı ve gençler çoğunlukla evlilik eşitliğini destekliyordu.

Başbakan Turnbull koalisyon içerisindeki bu ayrılığı parlamento oylaması yerine tarihte pek rastlanmamış bir oylama ile çözmeye çalıştı. Partisinin sağ kanadı da Turnbull’u eğer evlilik eşitliği geçerse liderliğine karşı harekete geçecekleri ile tehdit etti. Turnbull da parlamentoda yapılacak bir açık tartışma da kendi liderliği de hedef alınabileceği ya da kendisine dönük bir kampanya olabileceği fikriyle ülke genelinde anket oylamasını dayattı.

Başbakan Malcolm Turnbull’un evlilik eşitliğini parlamentoda oylamayı reddetmesi üzerine ülke genelinde oylama yapıldı. Oylama bir referandumdan ziyade danışma amaçlı anket niteliği taşıyordu. Genel seçim kurallarına bağlı olmayan ve veri analizi yapan bir kuruluş olan Avustralya İstatistik Ofisi tarafından yönetilen oylamada; oy kabinleri yoktu ve ülkenin zorunlu seçim kanunları işlemedi. Posta yoluyla yapılan oylamanın herhangi bir bağlayıcılığı da bulunmuyordu.

Bağlayıcılığı bulunmayan ve posta yoluyla yapılan oylamaya katılım yüzde 79,5 oranındaydı. 12,7 milyondan fazla kişi oy kullandığı “danışma amaçlı anket”te yüzde 61,6’lık kesim ‘Evet’ dedi.

(kaosgl.org)

More in LGBTİ+

You may also like

Comments

Comments are closed.