ManşetEkolojiİklim Krizi

Avustralya Başkent Bölgesi’nde acil durum ilan edildi

0

Avustralya’nın başkenti Kanberra’nın güneyindeki orman yangınlarının şiddetlenmesi üzerine şehrin yer aldığı eyalette olağanüstü hal ilan edildi. Yetkililer bölgede 20 yıldır görülen en büyük yangın olduğunu söylüyor. Şu anda yangın 18.500 hektarlık alanı etkisi altına almış durumda.

BBC’de yer alan habere göre Avustralya Başkent Bölgesi Başbakanı Andew Barr, gazetecilere verdiği demeçte yangının 2003 yılından bu yana görülen en kötü orman yangınlarından biri olduğunu söyledi.

Son 20 yılın en büyük yangını

Eyalet başbakanı, tüm önceliklerinin yangınların söndürülmesi olacağını belirtti. 2003 yılında Canberra banliyölerindeki orman yangınları dört kişiyi öldürmüş, 500 kişiyi yaralamış ve 470 evi tahrip etmişti.

Barr, sıcaklıklar 40 °C’ye yükseldiğinde, şiddetli rüzgarlar tarafından ateşlendiği için yangınların “kontrol edilemez hale gelebileceği” konusunda uyardı. Açıklamasının devamında, en kötü yangının Kanberra’daki Parlamento Binası’na arabayla 20 dakikalık mesafede bulunan Tuggeranong bölgesinin hemen güneyinde olduğunu söyledi. Barr, yangın makamlarına ekstra güç ve kaynak sağlayan acil durumun “Kanberra risk altında olduğu sürece” yerinde olacağını da sözlerine ekledi.

Gökyüzü kızıla döndü

Sosyal medyada Kanberra’da çıkan yangınlarla ilgili yapılan paylaşımlarda çok sayıda gökyüzünün yangınlar sebebiyle kızıla döndüğü fotoğraflar yer aldı.

Avustralya beş aydır yanıyor

Avustralya’da Eylül ayından bu yana iklim krizinin sebep olduğu aşırı sıcaklıklar yüzünden oluşan yangınlar 33 kişinin ölmesine binlerce kişinin evsiz kalmasına, yaklaşık 1,25 milyar hayvanın ise ölmesine sebep oldu.

Avustralya Başbakanı Scott Morrison, hem yangınlarla mücadeledeki etkisizliği hem de iklim krizine karşı etkili adımlar atmaması sebebiyle eleştiriliyor.

 

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.