EnerjiManşet

Avrupa’nın en büyük kömür madeni projesine karşı imza kampanyası

0

Polonya’da yapılması plananan Avrupa’nın en büyük kömür madeni projesi “Elektrownia Północ“un sermayedarı Jan Kulczyk’e hitaben başlatılan imza kampanyasında, iklim değişikliğinini birinci sorumlularından olmaması için çağrı yapıldı. İklim değişikliğiyle ilgili çalışan 350.org örgütünün başlattığı kampanyanın muhattabı sermayedar Kulczyk ise aynı zamanda Gorbaçov tarafından kurulmuş olan çevre örgütü ‘Green Cross International’ ve iklim krizi üzerine çalışan ‘Climate Change Task Force’un yönetim kurulunda yer alıyor.

images

Polonya’daki Elektrownia Północ projesi eğer tamamlanırsa her sene atmosfere 10 milyon ton CO2 salacak. Santralin yakınında bulunan Vistula nehri başta olmak üzere gezegene zarar verecek olan kömür santarali aynı zamanda Avrupa’da yenilenebilir enerjiye geçmek için yatırımlar hız kazanmışken bölgeyi kömür tüketimine mahkum edecek.

Santralin en önemli sermayedarı olan Jan Kulczyk’in, doğa ve iklim değişikliği örgütlerinin yönetim kurullarında olması işi daha da vahim hale getiriyor. Kulczyk, hem dünyadan iklim değişikliği uzmanlarını bir araya getirerek krizi sonlandırma derdinden olan “Climate Change Task Force“da hem de uzun yıllardır çevreyle ilgili kampanyalar yürüten Green Cross International‘da yönetim kurulunda bulunuyor.

Bugüne kadar yaklaşık dört bin kişinin imzaladığı 350.org kampanyası haftaya sona erecek. Henüz santral fikrinden vazgeçmemiş olan Kulczyk’e hitaben hazırlanan kampanyada şöyle deniyor:
“Her sene yakılacak 4,6 milyon ton kömür sadece iklim değişikliğini arttırmayacak, aynı zamanda suyu, toğrağı ve havayı da kirletecek. İnsanların sağlığını ve tarımı etkilemesişnin yanında, UNESCO kültür mirası olan Malbork Kalesi’ni de mahvedecek. Öte yandan derinde bekleyen tehlike ise santralin soğutma sistemi yüzünden ortaya çıkacak ve Vistula Nehri’nde yaşayan binlerce balık bu soğutma işlemi sırasında ölecek. Tüm bunlar, bu zararlı fikre karşı çıkılması için geçerli sebepler değil mi?”

Kampanyaya şuradan imza verebilirsiniz.

(Yeşil Gazete)

More in Enerji

You may also like

Comments

Comments are closed.