Avrupa’nın bisiklet ekonomisi 650.000 iş yarattı

Bisiklet sektörü 2020 yılına kadar 1 milyon istihdam yaratma potansiyeliyle maden ve taş ocaklarındaki istihdamın önüne geçiyor

Avrupa bisiklet sektörü üzerinde yapılan ilk kapsamlı araştırmaya göre sektör maden ve taş ocaklarından daha fazla ve demir-çelik sektörünün neredeyse iki katı kadar istihdam yaratmış durumda.

Yeni araştırmaya göre Avrupa bisiklet sektörü, maden ve taş ocaklarından daha fazla ve demir-çelik sektörünün neredeyse iki katı kadar istihdam yaratmış durumda. Fotoğraf: Leon Neal/AFP/Getty Images
Yeni araştırmaya göre Avrupa bisiklet sektörü, maden ve taş ocaklarından daha fazla ve demir-çelik sektörünün neredeyse iki katı kadar istihdam yaratmış durumda. Fotoğraf: Leon Neal/AFP/Getty Images

Şu anda yaklaşık 655,000 kişi bisiklet ekonomisinde -bisiklet üretimi, turizm, perakendecilik, altyapı ve hizmet sektörlerinde- çalışıyor. Bu rakam madencilik ve taş ocaklarında 615,000 ve demir-çelik endüstrisinde 350,000.

Önümüzdeki ay yayımlanacak olan ‘Avrupa Bisiklet Sektöründeki İstihdam Yaratımı’ raporuna göre, Avrupa’da yapılan yolculukların %3’ünü oluşturan bisiklet yolculuklarının ikiye katlanması durumunda 2020 yılına kadar sektörde istihdam edilen insan sayısı bir milyona ulaşabilir.

Raporu yayımlayan Avrupa Bisikletçiler Federasyonu (ECF)’nun gelişim direktörü Kevin Mayne, bu raporun merkezi ve yerel hükümetlere çok basit bir mesaj verdiğini söyledi: “Ulaşım, çevre ve sağlık bütçeleri göz önüne alındığında bisiklete olan yatırımın anlamlılığı dikkat çekici.  Açıkça görülüyor ki her bir yeni bisikletçi ve yapılan her bir bisiklet yolu istihdamın artmasına olumlu etkide bulunuyor. Bisiklete olan yatırım, neredeyse herhangi bir başka ulaşım biçimine olan yatırımdan daha fazla ekonomik getiri sağlıyor.”

Avrupa Ticaret Birliği Konfederasyonu sözcüsü Julian Scola da bu raporun yeşil, düşük-karbonlu ekonomiye geçişte uygun yatırımlar ile istihdam yaratılmasının örneklerinden birisini ortaya koyduğunu belirtti ve bisiklet de dâhil olmak üzere çeşitli ulaşım altyapılarına yatırım yapılmasının gerekliliğinin altını çizdi.

Rapor, bisikletle ulaşımın diğer ulaşım alt-sektörlerinden daha yüksek istihdam yoğunluğu olduğunu ortaya koyuyor. Örneğin, bisiklet ekonomisindeki büyüme, her bir milyon avro ciro için, otomotiv endüstrisinden üç kaç daha fazla iş olanağı sağlama potansiyeline sahip. Bu olanaklar arasında bisiklet turizmi 524,000 iş olanağı sağlayarak ilk sıraya oturuyor.

ECF’e göre e-bisikletler, yol güvenliği kampanyaları, yeni altyapı projeleri gibi örneklenebilecek inovasyonlar, bisiklet ekonomisinin gelişmesine katkıda bulunabilir. EVS, Avrupa ulaşım bütçesinin %10’unun bisiklet sektörüne ayrılmasını talep ediyor.

Leuven Ulaşım ve Hareketlilik Araştırma Enstitüsü’nin de akademik danışmanlığını üstlendiği rapora göre bisiklet sektöründeki istihdam genelde diğer sektörlere göre coğrafik olarak daha istikrarlı ve düşük vasıflı işgücü için de kapsayıcı ve kolay erişilebilir işler sunuyor.

Rapor, ayrıca, bisikletle ulaşımın yerel ekonomiye olan zincirleme olumlu etkilerinin de üzerinde duruyor. Diğer ulaşım biçimleriyle karşılaştırıldığında bisikletçilerin bölgedeki dükkân, restoran ve kafeleri daha çok kullandığı, böylece yerel ekonomiye olan katkılarının daha çok olduğu görülüyor.

 

(Yeşil Gazete, Guardian)

 

Ayşe Ceren Sarı

Ayşe Ceren Sarı
Ayşe Ceren Sarı

ODTÜ İktisat mezunu. Lisans eğitiminin ortasından beri yeşil ekonomist ve aktivist. Norveç Ekonomi Üniversitesi’nde Enerji, Çevre, Doğal Varlıklar Ekonomisi ve Uluslararası İşletme yüksek lisansları yaptı, iklim değişikliği ve yenilenebilir enerji politikaları konularında uzmanlaştı. Bu sırada Viyana Ekonomi Üniversitesi’nde geçirdiği sürede ekolojik ekonomi okuluyla tanıştı, sonunda deli olmadığını anladı, sevindi. Şu anda da Sivil Toplum Çalışmaları alanında yüksek lisans yapıyor (Yüksek lisans seviyor). Degrowth, politik ekoloji, ekolojik müşterekler, ekolojik adalet, toplumsal cinsiyet, göçmen meselesi, demokrasi-temsiliyet-katılım, kent hakkı gibi konularla ilgileniyor, kafasını açmaya çalışıyor. Sivil itaatsiz. Kedi olmadan devrim olmaz diyor. Yeşil Gazete’de çeviri havuzu editörlüğü yapıyor, yetişebilirse ilgilendiği konular dahilinde yazılar yazmaya çalışıyor.

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Plastik Anlaşması Zirvesi’ne fosil yakıt ve kimya lobicisi yağdı

Busan'daki BM görüşmelerinde en büyük grubu oluşturan plastik lobisi, üretimin kısıtlanmaması ve atık yönetimine odaklanılması için bastırıyor.

Cengiz Holding’in Kazdağları’ndaki feldspat ocağı projesinin yürütmesi durduruldu

Bayramiç-Yanıklar Köyü'nde açılmak istenen feldspat ocağına verilen 'ÇED Gereksiz' kararı yargıdan döndü. Gerekçe, ÇED kararı hukuksuz ve uygulanması telafisi güç sonuçlar doğurur.

Japonya, 2035’e kadar emisyonlarını yüzde 60 azaltacak

Japonya hükümeti 2030 mali yılına kadar da toplam sera gazı emisyonlarını 2013 mali yılı seviyelerine göre yüzde 46 oranında azaltmayı hedefliyor.

Çevre aktivistlerinin gözü Busan’da: Dünya izliyor, plastikten vazgeçin

Busan'da ikinci gününe giren Küresel Plastik Anlaşması görüşmelerinde çevre örgütleri ve sivil toplumun plastikten uzaklaşmayı hedefleyen bir anlaşma için baskısı artıyor.

Güneş enerjisi, Türkiye’nin elektrik talebindeki artışın üçte ikisini karşıladı

Ember'in analizine göre, en yüksek talebin olduğu dönemde güneş enerjisi talep artışının üçte ikisini karşılıyor. Temmuz 2024'de 10 milyondan fazla kişiye elektrik güneşten sağlandı.

EN ÇOK OKUNANLAR