Dünyaİklim KriziManşet

Avrupalı altı ülke ve Birleşik Krallık fosil yakıt ihracatına kamu desteğini sonlandırıyor

0
Fotoğraf: Shutterstock

Avrupa’nın en büyük ekonomilerinin de aralarında olduğu yedi ülke, fosil yakıt sektöründeki ihracat kredileri için sağlanan devlet desteğini sonlandırma kararı aldı.

Konuya ilişkin açıklama yapan Fransa Maliye Bakanı Bruno Le Maire‘den “Her bir ülkenin sanayi gereksinimlerini ve istihdama olan etkilerini de göz önünde bulundurarak fosil yakıtlar için tüm ihracat kredisi garantilerini durdurmaya kararlıyız” dedi.

Karar doğrultusunda Almanya, Birleşik Krallık, Fransa, İspanya, Hollanda, Danimarka ve İsveç bundan sonra çevre dostu projelere ağırlık verip ihracat politikalarında daha şeffaf olmayı vadediyor.

Kredi garantisi ve sigorta hizmeti

Kömür ve akaryakıtlar kamuya bağlı ihracat kredi kuruluşlarının portföyünün büyük bir kısmı oluşturuyor. Devlet destekli bu kurumlar şirketlere kredi garantisi ile yurt dışındaki kayıplarına karşı sigorta hizmeti sağlıyor.

Euronews’in Reuters’tan aktardığına göre yedi ülke arasından Birleşik Krallık, Fransa ve İsveç fosil yakıtlarla ilgili yol haritasını çoktan belirlerken, diğer dört ülke henüz bir planlama yapmış değil.

Fransa Maliye Bakanı Le Maire, Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Joe Biden‘ın da söz konusu gruba katılmasını umduğunu aktardı. ABD, Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD) ülkelerinin ihracat finansmanının yüzde 40’ını oluşturuyor.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.