Kategoriler: İklim KriziManşet

Avrupa’daki rekor sıcaklar kayak pistlerinin kapanmasına neden oluyor

Geçeh hafta sonu ünlü Chuenisbärgli parkurunda bir kayak Dünya Kupası etkinliğine ev sahipliği yapan İsviçre’nin tatil beldesi Adelboden, bu yılki yarışın neredeyse tamamının, 2.000 metrede bile donma noktasının üzerinde olan yapay kar üzerinde yapılacağını açıkladı. Kurs direktörü Toni Hadi, ” “İklim değişiyor ama hayatı durduramayız” dedi.

Kış Olimpiyatları ne kadar sürdürülebilir? -Doç. Cenk Demiroğlu *

1.500 metrede uzun süredir “kar için güvenli” olarak kabul edilen İsviçre’nin doğusundaki Splügen tatil beldesi de Pazartesi günü “kar eksikliği, şiddetli yağış ve yüksek sıcaklıklar” nedeniyle 30 km’lik tüm yamaçlarını bir sonraki duyuruya kadar kapattı.

Tesisin yetkilisi Hacher Bernet, bunun nedenini İsviçre TV kameralarına gösterirken, bir avuç dolusu damlayan karı yerden alarak şunları söyledi: “Hava gerçekten çok ıslak, ilkbahardaki gibi. Kayak yapmak için karın bir arada durması gerekiyor. Çok fazla su var.”

Fransa’da da Méteo France, 2022’nin yılın o döneminde şimdiye kadar görülen en yüksek sıcaklıklarla sona erdiğini söyledi. Güney Alpler’de ve kuzeydeki rakımlarda kar yağışının normale yakın olduğu, ancak 2.200 metrenin altında ve Pireneler‘de çok az olduğu belirtildi.

Domaines Skiables de France (DSF) organizasyonu Fransa’daki tüm yamaçların yalnızca yarısının tatil boyunca açık olduğunu ve özellikle Jura’daki birçok tatil yerinin tamamen kapatıldığını açıkladı.

Yamaçların neredeyse %70’inin 2.000 metrenin üzerinde olduğu Les Deux Alpes gibi yüksek irtifadaki Fransız tatil köyleri, zorlu bir sezon ve gelecekle karşı karşıya. Tesislerin bazıları kayakçılar için yürüyüş yolları açmak, çocuklar için at arabasıyla gezintiler düzenlemek gibi alternatifler yaratmak için çabalıyor. Yapay kar sayesinde pistlerinden ikisini açık tutan Portes de Soleil bölgesinin bir parçası olan Les Gets‘de de dağ bisikletleri için bir telesiyej açıldı.

Şu anda köye inen yokuşların hiçbirinin kayak yapmaya uygun olmadığı yakınlardaki Praz‘daki turizm ofisinden Patrice Blanc, Le Monde’a “20 yıldır bu köydeyim ve yılın bu zamanında ilk kez bu kadar az kar görüyorum” dedi. ilk kez bu kadar az şey görüyorum.

Dünya ısındıkça durum kötüleşecek

Uzmanlar, küresel ısınmanın kış turizmini kökten değiştireceğini, yüksek sıcaklıklar ve kar eksikliğinin gelecek kötü haberlerin işareti olduğunu söylüyor. Brüksel Üniversitesi‘nden iklim bilimi profesörü olan Wim Thiery, yüzyılın sonunda “bildiğimiz gibi Alplerde kayak yapmak bitecek. İklim ısındıkça bu sorunlar daha da kötüleşecek” diye konuştu. 

Türkiye‘nin de dahil olduğu Avrupa kıtasında son haftalarda kış koşullarında aşırı sıcaklar hüküm sürüyor. Pazartesi günü, Polonya, Danimarka, Çekya, Hollanda, Beyaz Rusya, Litvanya ve Letonya dahil olmak üzere en az sekiz Avrupa ülkesinde ocak ayının en sıcak günü kaydedildi.

Kar ve yağmur yağışının yeterli olmadığı kıtada, kuraklık ve susuzluk endişesi büyürken, iklim uzmanları küresel ısınmanın hızı karşısında endişeli. Prof Bill McGuire, yüksek sıcaklıkların daha kötü şeylerin habercisi olduğunu söyledi: “Bununla ilgili en endişe verici şey, – küresel ısınmanın hızı- artık şaşırtıcı değil. Bunun, sonrası için için kışın birkaç ay kasvetli, nemli ve ılıman bir hava ve don, buz veya kar gibi pek az hava olayının olduğu geleceğe küçük bir bakış olduğunu söyleyebiliriz.”

Paylaş
Yazar:
Yeşil Gazete