Doğa MücadelesiManşetYerel

İkizköy’de direniş kazandı: Zeytinlerimizi kömüre vermeyeceğiz

0

Muğla İkizköy’de Limak Holding ve YK Enerji‘ye ait kamyon ve dozerler dün kamulaştırılmış araziye girdiler. Bunun üzerine alana koşan çevreciler, ağaçların söküldüğünü gördüklerini belirterek alanda nöbet tutmaya başladılar. İlçe Tarım Müdürlüğü alanda yaptığı ilk tespitte 17 ağacın sökülüp atıldığını kaydetti. Olay sosyal medyada da büyük tepki uyandırdı. Vatandaşlar Savcılık’tan herhangi bir emir gelmediği sürece alanı terk etmeyeceklerini belirtirken, özel güvenlik görevlileri vatandaşların alana girmelerine engel oldu. Bazı vatandaşların ters kelepçeyle gözaltına alındığı ve darp edildiği görüldü. Peki dün alanda neler yaşandı?

İkizköy KARDOK Derneği adına Nejla Işık ve İkizköy Çevre Komitesi adına Deniz Gümüşel dün yaşananlara ilişkin bir basın açıklaması yaptı. Çevreciler dün yaşadıklarını şöyle anlattı:

“31 Mart Perşembe sabahına kötü bir haberle uyandık. İkizköy’ün kamulaştırılmış Işıkdere mevkiinde 3 yıldır Zeytincilik Kanununa dayanarak kestirmediğimiz zeytin ağaçlarımızın iş makineleri ile katledildiğini duyduk. Yeniköy Kemerköy Elektrik Üretim ve Dağıtım AŞ, 1 Mart günü yayınlanan Maden Yönetmeliğinde yapılan değişiklikle zeytinlikleri maden faaliyetlerine açılmasını fırsata çevirip, üç yıldır üstüne titrediğimiz ağaçlarımızı iş makineleri ile söküp attı.

‘Burası suç mahalli ve suçlular hala alanda’ 

Alana bizden önce gelmiş şirketin özel güvenlik güçleri ile bizimle aynı anda gelen jandarma katledilen zeytinliğe yaklaşmamıza önce izin vermediler. Ama inatla şunu söyledik jandarmaya: Burası suç mahalli ve suçlular hala alanda. O yüzden biz de burada duracağız. Şirket iş makineleri ile, özel güvenliği alandan çekilmeden burayı terk etmiyoruz.

Biz haklı savunma eylemimizi yaparken, bize desteğe gelen dostlarımızı alana almamak için özel güvenlik şefi ve personeli hiçbir şekilde hakları ve hadleri olmadığı halde kaba güç uygulayarak, arkadaşlarımızı hırpalayarak, coplayarak alana sokmamaya çalıştı. Bu şiddet gösterisine müdahale eden dostlarımız Volkan Çetin ve Nuri Alkoç ise yerlere yatırılarak ters kelepçelendi ve haklarında hiç işlem yapılmadan saatlerde Jandarma arabasında tutuldu. 

‘Geride yaşamdan koparılmış asırlık 17 zeytin ağacı bıraktılar’

Hem arkadaşlarımızın jandarma tarafından hukuksuzca alıkonmasını, hem de zeytinliğe yapılan saldırıyı protesto eylemimiz şirket Işıkdere zeytinliklerinden tamamen çekilinceye kadar, akşama dek sürdü. Bu arada avukatımız (İsmail Hakkı Atal) Milas Başsavcılığına su duyurusunda bulundu. Diğer bir avukatımız (Arif Ali Cangı), Milas Kaymakamını arayarak, Jandarma’nın bize değil, hukuksuzca zeytin ağalarını katleden şirkete müdahale etmesi gerektiğini, alanda şirket tarafından suç işlendiğini aktardı. 

Nihayetince, ısrarlı direnişimiz, hukuki girişimlerimiz ve başta ekoloji mücadelesinden dostlarımızın ve tüm halkımızın yeri göğü inleten dayanışması ile YK Enerji Genel Müdürü de dahil olmak üzere tüm personeli iş makinelerini de alıp gittiler. Geride yaşamdan koparılmış asırlık 17 zeytin ağacı bıraktılar.”

Gece boyunca zeytinlik alandaki nöbetlerini sürdürdüklerini belirten aktivistler, dün gece yarısından önce de maden yönetmeliğindeki değişikliğin iptali için İkizköy Kardok Derneği olarak açtıkları dava kapsamında bir kez daha Danıştay’dan Acele Yürütmenin Durdurulması talebinde bulunduklarını bildirdiler. İkizköy’deki çevreciler dün yaşananların ardından şirketin bir elemanının kendilerini aradığını belirttikleri açıklamada şu ifadeleri kullandılar:

“Bu sabah şirketin bir ara elemanı bizi arayarak zeytinleri dikmeye götüreceklerini söyledi. ‘Hiçbir yere götüremezsiniz, kopardığınız toprağına geri dikin’ dedik. Şu an alanda dün söküp bir kenara attıkları ağaçları tekrar dikmeye uğraşıyorlar. YK Enerjiye sesleniyoruz: dün bu zeytinleri katlettiniz. Ne yapsanız doğaya ve yaşama karşı işlediğiniz bu suçu örtemezsiniz.”

Yönetmelikleri kolluk güçlerinin zoruyla uygulamaya koymaktan vazgeçin

Milas Kaymakamı Mustafa Ünver Böke‘ye ve Muğla Valisi Orhan Tavlı‘ya seslenen doğa mücadelecileri şu ifadeleri kullandı:

“Bize bir gözdağı gibi Akbelen Ormanı davamızın olduğu sabah yürürlüğe sokulan yönetmelik kanuna ve anayasaya aykırıdır. Uygulamasını durdurun!”

Hükümet yetkililerine ise şöyle seslenildi:

“İşiniz bu ülkeyi evrensel hukuk ilkelerine, insan haklarına ve Anayasaya göre yönetmektir. Şirketlerin pervasızca doğa katliamı yaparak kârlarına kâr katmasına hizmet etmek dışında bir işlevi olmayan kanun ve yönetmelikler çıkarmaktan, bunu kolluk güçlerinin zoruyla uygulamaya koymaktan vazgeçin.”

‘Zeytinlerimizi bir avuç kömüre vermeyeceğiz’

“Bir avuç zengin daha zengin olacak diye kadim zeytinlikleri, zeytin ağaçlarını, ormanlarımızı, vadilerimizi, denizlerimizi talana açtığınız yeter” ifadelerinin kullanıldığı açıklamada son olarak şu sözlere yer verildi:

“Yarattığınız ekonomik krizde belki tek dayanağımız olan zeytinlerimizi bir avuç kömüre vermeyeceğiz. Mücadalemiz hem hukuk ve demokrasi hem yaşam ve doğa mücadelesidir. Vazgeçmeyeceğiz. Ne zeytinliklerimizi ne Akbelen Ormanını vermeyeceğiz!”

You may also like

Comments

Comments are closed.