İklim ve Enerji

Avrupa’da İklim ve Enerji tartışmalı isme emanet

0

Avrupa Komisyonu Başkan adayı Jean- Claude Juncker, 10 Eylül Çarşamba günü, Enerji ve İklim Değişikliğinden Sorumlu Komisyon Üyesi olarak Eski İspanyol Tarım ve Çevre Bakanı Miguel Arias Cañete’yi atayarak çekincelere meydan okudu.

Birkaç aydan beri M. Cañete’ye karşı açıklamalarda bulunan İspanya ekolojist partisi EQUO, “Bu, zekâya hakarettir” şeklinde bir açıklama yaptı.

Yeni Enerji ve İklim Komiser adayı Miguel Arias Cañete

Yeni Enerji ve İklim Komiser adayı Miguel Arias Cañete

Le Monde gazetesinden Sandrine Morel (Madrid muhabiri) ve Maxime Vaudano’nun haberine göre Nisan ayında, El Pais gazetesi, Miguel Arias Cañete’ye Mercantil Petrolífera Ducar isimli bir petrol şirketiyle bağlantısı ollduğu suçlamasını yöneltmişti. Bu suçlamalar, Cañete’nin kabine üyeliği yaptığı ki dönem sırasında devletin şirkete imtiyazlar vermesini de içeriyor.

Mercantil Petrolífera Ducar isimli şirketin şubelerinden biri, bir çalışanın ölümüyle sonuçlanan kazada ihmalkârlıkla suçlanmıştı.

EQUO sözcüsü Florent Marcellesi, “Petrol için yapıtıkları ortada olan biri, nasıl iklim değişikliğine karşı savaşabilir ve yeni bir enerji modelini öne çıkarabilir?” dedi. Sözlerine “Miguel Arias Cañete, Avrupalıların acilen ihtiyacı olan enerji devrimini gerçekleştiremez” diyerek devam etti.

Cinsiyetçi Söylem:

Yeni Avrupa Komisyon üyesi, seçim kampanyaları boyunca, maço ve cinsiyetçi söylemler yüzünden polemik yarattı.

M. Cañete ve Elena Valenciano’nun (Halk Partisi’nden ve Sosyalist adaylar) katıldıkları tartışma programının ertesi günü, Cañete, kötü performansını ve hazırcevaplık yoksunluğunu “Bir kadın ve bir erkek arasındaki tartışma çok karışık bşrley. Eğer entelektüel üstünlüğü kötüye kullanırsan, bir kadını savunmasızca köşeye sıkıştıran maço bir hava yaratılmış olursun.” diyerek savundu.

Bu sözleri özellikle solda hayretle karşılandı, ve ayak diremesine rağmen beş gün sonra elenî bir şekilde özür dilemeye mecbur kaldı.

Bu polemik Avrupa Parlamentosu’nun da gözünden kaçmadı ve İspanyol aday Brüksel’deki sorgulama boyunca en çok sorun yaşayabilecek adaylardan biri olarak görülüyor.

İspanya hükümeti, “önemsedikeri ve kendi politikalarıyla uyum içinde bir portföy” aradıklarını saklamıyor ve en azından mevcut komiser Joaquin Almunia’nınki (Rekabetten sorumlu) öneminde olmasını diliyor.

Mariano Rajoy’un muhafazakâr hükümetinden iki numaralı isim olan Soraya Saenz de Santamaria, 5 Eylül’de “Kriz boyunca yaptıklarımıza tüm gücümüzle layık olmaya çalışıyoruz.” dedi.

 

(Le Monde, Yeşil Gazete)

 

 

You may also like

Comments

Comments are closed.