EkolojiManşet

Avrupa’da 2024 yılının ağacı seçildi: Ormanın kralı, Polonya’nın kayını

0

Avrupa‘nın dört bir yanındaki en eşsiz ağaçların seçildiği Avrupa’da Yılın Ağacı ödülünün bu yılki kazananı, Polonya‘daki kayın ağacı oldu.

Devasa kalın bir gövdeye sahip bu görkemli ağaç, Polonya’nın Niemcza bölgesindeki Wroclaw Üniversitesi‘nin botanik bahçesinde yaşıyor. 200 yaşındaki kayın ağacı, bölge halkınca ‘Bahçenin Kalbi’ olarak adlandırılıyor.

Avrupa çapında yapılan oylamada yaklaşık 40 bin oy alan ağaç, Polonya’da da her yıl düzenlenen ağaç yarışmasını da üst üste kazanan üçüncü ağaç oldu.

Ağaçları sevmeyen var mı?

Euronews‘in aktardığına göre, 2011’de başlayan yarışmayı düzenleyen Çekya çevre kuruluşu Nadace Partnerstvi’nin proje yöneticisi Adam Holub, “Bana ağaçları sevmediğini söyleyen tek bir kişiyle bile tanışmadım. Çevresel bir dokunuşla önemli bir mesajı iletmek için çok etkili bir şekilde kullanabileceğiniz iki sembol var: Ağaçlar ve arılar” dedi.

Holub, yarışmanın asıl amacının ağaçlar yoluyla yerel topluluklar ile çevre arasındaki ilişkiyi teşvik etmek olduğunu belirtti: “Bu aynı zamanda yerel temsilcileri Avrupa düzeyine çıkarma fırsatını da vermek anlamına geliyor.” 

Bu yıl yarışmaya 15 ülke katıldı ve antik bir zeytinden ayakta kalabilmek için biraz yardıma ihtiyaç duyan zeytine kadar zengin geçmişe sahip ağaçları öne çıkardı. İşte dikkat çeken ağaçlardan bazıları şöyle:

Fransa'nın'Bayeux'ün Ağlayan Kayını' ağacı ise ikinci sırada yer aldı.

Fransa’nın ağlayan kayını

24.807 oyla ikinci sırayı Fransa’dan ‘Bayeux’ün Ağlayan Kayını’ aldı.

40 metrelik gölgelik alanıyla 160 yaşındaki bu ağacın ayakta kalabilmesi için yapay bir destek yapısı kullanılıyor.

İtalya'nın üçüncüsü'Luras'ın Bin Yıllık Zeytin Ağacı'.

İtalya’nın antik zeytini

Üçüncü sırada, 13.933 oy ile ‘Luras’ın Bin Yıllık Zeytin Ağacı’ yer alıyor.

Zeytin ağacının Sardunya‘nın  küçük bir kasabası olan Luras’ta 3000-4000 yıldır, yani Tunç Çağı döneminden beri yaşadığı tahmin ediliyor . Zeytin ağacına ödül, “dayanıklılığın ve sürekliliğin gerçek bir sembolü” olduğu için verildi.

Portekiz 2024 Avrupa Yılın Ağacı listesine dördüncü olarak girdi.

Portekiz’Den bakımlı japon kamelyası

Dördüncü sırada ise 13.508 oy ile Portekiz’in ‘Camellia’ (bir Japon kamelyası) ağacı yer alıyor. Özenli bakımı yapılan ağaç, Guimaråes şehrinde antik Villa Margaridi‘nin asırlık bahçelerinde yaşıyor.

Çek Cumhuriyeti'nin'Tarla Ortasındaki Armut Ağacı' beşinci oldu.

Çekya’dan ‘Tarlanın ortasındaki armut ağacı’

İlk beşte yer alan ağaçların sonuncusu ise 10. 433 oy toplayan Çek Cumhuriyeti’nden “Tarlanın Ortasındaki Armut Ağacı.” Bölgedeki güçlü batı rüzgarlarının etkisiyle oluşan kendine özgü şekliyle ağaç, eski Çekoslovakya dönemindeki kolektifleştirme, tarlaların sağlamlaştırılması ve arazi ıslahı inşaatı sırasında hayatta kalmayı başardı.

2024 yılının ödül kazanan ağaçlarının tam listesini web sitesinde görebilirsiniz.

More in Ekoloji

You may also like

Comments

Comments are closed.