DünyaManşet

Avrupa Yeşillerinden Yunan anlaşmasına sert tepki

0

euro greensAvrupa Yeşiller Partisi eş sözcüleri Monica Frassoni ve Reinhard Bütikofer Yunanistan ile AB – Euro group arasında yapılan müzakerelerin ardından varılan uzlaşmaya dair görüşlerini dile getirdiler. Anlaşmaya sert bir şekilde tepki gösteren Avrupa Yeşilleri geçtiğimiz hafta Avrupa için kara bir hafta oldu görüşü dile getiriliyor.

Frassoni ve Bütikofer’in açıklamasında  “En kötü sonuç olan Grexit (Yunanistan’ın Euro bölgesinden çıkartılması ) gerçekleşmedi ama sağlanan anlaşma adil olmak bir yana, zayıf bir uzlaşma oldu. Aslında ortaya çıkan tam bir dayatmadır” deniliyor. Yunanistan’ın Euro bölgesini terk veya himaye altında bir devlet olma arasında tercihte bulunma dayatmasına maruz kaldığı belirtiliyor. Bütikofer ve Frassoni’ye göre bu anlaşma sonucunda ne Yunanlıları kolay günler bekliyor, ne de tünelin ucunda bir ışık belirtisi var.

Açıklamada sürecin AB’nin 28 eşit ülke idealinden uzaklaşıp bir gücün hakimiyetine doğru gidişin başlangıcı olduğuna  dikkat çekilerek sonuçtan en az Merkel, Alman Maliye Bakanı Schaüble ve  SPD lideri Gabriel kadar Fransız ve İtalyan yetkililerin de sorumlu olduğu hatırlatılıyor. Yunan tarafının son 5 aydır yaptığı yanlışların bu denli aşağılamaya neden olmaması gereği vurgulanıyor.

Avrupa Yeşiller Partisinin açıklamasının sonu şöyle:

“Avrupa Yeşilleri kemer sıkma politikalarına son veren, ciddi bir borç silinmesini,  Yunan ekonomisinin sağlıklı bir şekilde işlemesini sağlayacak gerekli reformları ve yatırımları canlandıran adil bir anlaşmayı savunmaktadır. Eurogroup müzakereleri bu şartların en az üçbuçuğunu da kapsamamaktadır. Çipras’ın vurguladığı gibi eğer elde edilen en iyi sonuç buysa,  Avrupa için umut, özsaygı ve bütünleşmeyi büyütme hedefinin çok uzağındayız. Bu Avrupa için kara bir hafta oldu. Başka bir Avrupa için mücadele etmeye devam edeceğiz.  “

Cem Özdemir de AB’yi eleştirerek Yunanistan’a destek verdi

Alman Yeşiller Partisi Eş Başkanı ve Federal Meclis üyesi Cem Özdemir ise bir açıklama yaparak, borç krizindeki Yunanistan’ın her şekilde desteklenmesi gerektiğini savundu.

Cem Özdemir, “Avrupa Birliği bütçesinin yüzde 2,5’ini temsil eden bir ülkeden söz ediyoruz. AB bu sorunu çözemezse dünyada diğer sorunları nasıl çözecek? Güçlü, güçsüzü ezerse AB içinde bir güvence kalmaz.” diye konuştu.

Yeşil Gazete

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.