Dünyaİfade ÖzgürlüğüManşet

Avrupa Parlamentosu, üç Katalan siyasetçinin dokunulmazlığını kaldırdı

0

İspanya‘ya bağlı, özerk Katalonya bölgesinin eski başbakanı Carles Puigdemont‘nun da aralarında bulunduğu üç Katalan siyasetçi Avrupa Parlamentosu‘ndaki (AP) dokunulmazlıklarını  kaybetti.

İspanyol hükümetinin başvurusu üzerine AP’de yapılan oylamada 400 parlamenter, Puigdemont ile birlikte Katalan siyasetçiler Toni Comin  ve Clara Ponsati’nin dokunulmazlıklarının kaldırılması için “evet” oyu verdi. Oylamada 248 parlamenter “hayır” oyu kullandı, 40 kadar parlamenter de “çekimser” kaldı.

AP’de muhafazakâr, sosyal demokrat ve liberal gruplar parlamenterlerine üç siyasetçinin dokunulmazlıkların kaldırılması yönünde çağrıda bulundu, Yeşiller ve sol parti grupları ise üyelerinden karşı oy kullanmalarını istedi.

Oylama sonrası, üç Katalan siyasetçinin yargılanmalarının önü açılmış oldu. 

İspanya iadelerini istiyor

Ekim 2017’7e Katalonya’nın bağımsızlığı için yapılması planlanan referandumun İspanyol yargısı tarafından yasaklanmasının ardından çok sayıda üst düzey Katalan siyasetçi, cezaî süreçle karşı karşıya kalmamak yurt dışına çıkmıştı. 

Puigdemont ve eski Sağlık Bakanı Comin Belçika‘ya, Katalonya’nın eski Kültür Bakanı da İskoçya’ya gitmişti. Haklarında Avrupa çapında yakalama kararı çıkarılan siyasetçiler, AP’deki dokunulmazlıkları nedeniyle iade edilmiyordu. 

Şimdi çıkan karardan sonra üç politikacının İspanya’ya iade edilip edilmeyecekleri ise henüz bilinmiyor.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.