Dünya

Avrupa Parlamentosu da Ermeni Soykırımını kabul etti

0

Avrupa Parlamentosu dün Türkiye için tarihi bir karar alarak 1915 Ermeni Soykırımı karar tasarısını kabul etti.

Papa Francis’in Ermeni Soykırımını tanıyan ve 1915’te yaşananları 20. yüzyılın ilk soykırımı olarak nitelediği konuşmasının ardından Avrupa parlamentosunun Soykırım kararı üzerine Ankara’dan sert tepkilerin gelmesi gecikmedi.

22.avrupa parlamentosu

Avrupa Parlamentosunda 1915 olaylarını “soykırım” olarak nitelendiren karar tasarısı oy çokluğuyla kabul edildi. Tasarıda, “1915-1917 yıllarında Osmanlı İmparatorluğu topraklarında gerçekleşen trajik olayların ‘soykırım’ olduğu” belirtiliyor. Türkiye’ye 1915 olaylarını “soykırım” olarak tanıma ve arşivlerini açma çağrısı yapılıyor.

Ayrıca, “Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun taziye içeren ve Osmanlı Ermenilerine yönelik zulümleri tanıyan açıklamalarının doğru yönde atılmış bir adım olarak değerlendirildiği” belirtiliyor.

Tasarıda, “Türkiye ve Ermenistan, Avrupa ulusları arasındaki başarılı uzlaşma örneklerini kullanmaya ve halklar arası işbirliğini odağa yerleştiren bir gündem izlemeye davet ediliyor”.

Tasarının kabul edilmesi üzerine Dışişleri Bakanlığı’ndan AP’yi eleştiren bir açıklama geldi. Açıklamada

“Türkiye-AB ilişkilerinin gelişmesine engel çıkarmakla tanınan Avrupa Parlamentosu, daha önce de denediği gibi, 1915 olayları konusunda yeniden tarih yazmaya heveslenmiştir. Bu heves, Türk karşıtı Ermeni propagandasının klişelerini harfiyen tekrarlayan, 15 Nisan 2015 tarihli gülünç bir karar metniyle sonuçlanmıştır.”

“Avrupa Parlamentosu kabul ettiği kararla, zamanında uluslararası hukukla bağdaşmaz şekilde ve yetki alanını aşarak yapmış olduğu hatayı tekrarlamıştır. Tarihi ve hukuku katleden bu metni kabul edenleri ciddiye almıyoruz.” deniliyor.

Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan da kararı twitter mesajlarıyla eleştirdi:

Yalçın Akdoğan, “AP kıymet-i harbiyesi olmayan son kararıyla sözünün ağırlığını ortadan kaldırıyor. Goygoyculuk yaparak ciddi konular ele alınamaz” dedi ve ekledi:

Avrupa Birliği Bakanı Volkan Bozkır da AP’nin kararıyla ilgili bir açıklama yaparak “Avrupa Parlamentosu Genel Kurulu’nun bugün (15 Nisan) 1915 olayları konusunda kabul ettiği karar tarihi ve hukuki gerçeklerle bağdaşmamaktadır. Bu tür kararlar, Türkiye ve Türk milleti için yok hükmündedir” ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan da AP kararına tepki göstererek “bir kulağımızdan girer, öbür kulağımızdan çıkar “ dedi ve Türkiye’de çalışan 100 00 civarındaki Ermenistan vatandaşının sınırdışı edilebileceğini ima etti.

 

(BBC – Yeşil Gazete)

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.