DünyaKoronavirüs SalgınıManşetSağlık

Avrupa İlaç Ajansı: AstraZeneca aşısı ile kan pıhtılaşması arasında bağlantı var

0

Avrupa İlaç Ajansı‘nın (EMA) aşı bölümü başkanı Marco Cavaleri, tromboz (kan pıhtılaşması) vakaları nedeniyle birçok ülkede uygulanması durdurulan AstraZeneca koronavirüs aşısı ile ilgili İtalyan basınına konuştu.  

Aşı olan bazı kişilerde tromboz vakaları görülmesine ilişkin olarak “Bence artık bu vakaların aşı ile bağlantılı olduğu açık” diyen Cavaleri, EMA’nın AstraZeneca aşısı ile tromboz vakaları arasındaki bağlantıya dair bugün resmi bir açıklama yapabileceğini belirtti.

Şimdiye kadar reddetmişlerdi

EMA bugüne kadar İsveç/Birleşik Krallık ortaklı AstraZeneca firması tarafından üretilen koronavirüs aşısının “güvenli” olduğunu belirtmiş ve tromboz vakaları ile aşı arasındaki bağlantıyı ortaya koyan deliller bulunmadığını açıklamıştı. Ancak aralarında Almanya’nın da bulunduğu birçok AB ülkesi aşının kullanımını sınırlandırma kararı aldı.

AstraZeneca aşısı Almanya‘da şu anda sadece 60 yaşın üzerindeki kişilere tavsiye ediliyor. Almanya Daimi Aşı Komisyonu (STIKO) aşının ardından beyin damarlarında pıhtılaşma yaşayan ve bir kısmı da bu semptomlar sonrası hayatını kaybeden genç kadınları tespit etmişti. 

Birleşik Krallık İlaç ve Sağlık Ürünleri Düzenleme Kurumu ise (MHRA) son verilerin ışığında ülkede yedi kişinin AstraZeneca aşısı olduktan sonra oluşan kan pıhtısı nedeniyle hayatını kaybettiğini duyurdu. Kurum, aşılanan 18 milyon kişiden 30’unda kan pıhtılaşması yan etkisi görüldüğünü de kaydetti. 

 

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.