Doğa MücadelesiManşet

Avrupa Çevre Ajansı’ndan “haber” var!

0

Avrupa Çevre Ajansı (EEA) tarafından 23 Ocak’ta yayımlanan “Erken Uyarılardan Geç Kalmış Dersler” başlıklı rapor üzerine Yeşil Gazete olarak girdiğimiz habere EEA’den cevap geldi.

Haberimizde raporun ikinci cildinin iki yıl önce yayıma hazır olduğu; ancak, ilaç ve kimyasal şirketi lobilerinin müdahalesi  nedeniyle yayımlanmasının geciktiği iddiası yer alıyordu. Aynı zamanda Bayer şirketinin ürünlerinin yan etkilerine ilişkin şirket görüşüne de raporda yer verildiği vurgulanıyordu.

İlk olarak Le Monde gazetesi tarafından haberleştirilen bu iddialara cevap veren EEA basın sözcüsü Arthur Girling gazetemizle bağlantıya geçerek iddiaların doğruluk payı taşımadığını ifade etti. Gazetemiz editörlerinden Durukan Dudu’nun sorularını yanıtlayan Girling, yazarların son dakikaya kadar rapor üzerinde çalıştığını, raporun gecikmesinin EEA dışından çok sayıda uzmanın görüşünün alınmasından kaynaklandığını  ve herhangi bir çıkar grubunun baskısı nedeniyle bir gecikmebin söz konusu olmadığını söyledi. Girling, “Daha önce de benzer gecikmeler oldu mu? Rapor yazma konusunda deneyimli bir kurum olarak gecikmeyi neden engelleyemediniz?” sorusuna ise “İlk defa bu kadar kapsamlı ve geniş katılımlı bir rapor hazırladık, gecikme bu yüzden” dedi.

Öte yandan, raporun metninde Bayer şirketinin zararlı ilaçlarla ilgili görüşü yer almasına rağmen bu iddialar müteakip bölümde EEA uzmanları tarafından çürütülüyor.

Girling, konu ile ilgili orijinal haberin sahibi Le Monde gazetesine de yazdıklarını; ancak herhangi bir cevap alamadıklarını da ekledi.

 

(Yeşil Gazete)

 


You may also like

Comments

Comments are closed.