Günün ManşetiManşetTarım-Gıda

Avrupa Birliğinden GDO’lu mısıra izin yok

0

Avrupa’da genetiği değiştirilmiş (GDO’lu) üç çeşit mısırın ekim izni konusunda AB içinde görüş birliği sağlanamadı.

Deutsche Welle’nin haberine göre Avrupa Birliği’ne (AB) üye devletlerin temsilcilerinin Cuma günü Brüksel’de yaptığı toplantıda GDO’lu olarak bilinen genetiği değiştirilmiş (transgenik) üç mısır çeşidinin ekimine izin verilmesi konusunda gereken çoğunluk sağlanamadı, ancak bu ürünlerin ekiminin yasaklanması için gereken nitelikli çoğunluğa da ulaşılamadı.

AB Komisyonu’nun önümüzdeki toplantılarda GDO’lu mısırların ekimine izin verilmesi için gereken çoğunluğun sağlanması yönünde çaba göstereceği, aksi takdirde gereken kararı AB Komisyonu’nun alabileceği belirtildi.

Monsanto tarafından üretilen GDO’lu mısırın ekimine 2007 yılında izin verilmişti. Ancak iznin yenilenmesi gerekiyordu. İsviçre merkezli Syngenta’nın ve ABD’li Dupont tarafından üretilen transgenik mısırların ekimi için ise ilk kez izin alınması öngörülmüştü.

Zararlı böceklere karşı dirençli olan GDO’lu Monsanto mısırı İspanya ve Portekiz başta olmak üzere Romanya, Çek Cumhuriyeti ve Slovakya’da üretiliyor.

Almanya, Fransa, İtalya, Macaristan, Polonya ve Avusturya’da ise genetiği değiştirilmiş mısırların ekimine izin verilmiyor.

Ülkeler AB’den bağımsız onay verebiliyor

Geçen yıldan beri geçerli olan yönetmelikler uyarınca, genetiği değiştirilmiş ürünlere AB düzeyinde onay çıksa bile ülkelerin kendi topraklarında ekime izin vermeme hakkı bulunuyor. Buna göre, aralarında Almanya, Fransa, Avusturya, Hollanda, Polonya, Danimarka ve Lüksemburg’un bulunduğu 17 ülke GDO’lu ürünlere izin vermeyeceğini duyurdu. Belçika’nın Valon Bölgesi ile Birleşik Krallık’ın İskoçya, Galler ve Kuzey İrlanda bölgelerinde de transgenik ürünlerin ekimi yasak. Almanya sadece bilimsel araştırmalarda GDO’lu ürünlerin yetiştirilmesine izin veriyor.

( DW, Yeşil Gazete)

You may also like

Comments

Comments are closed.