Avrupa Birliğinden GDO’lu mısıra izin yok

Avrupa’da genetiği değiştirilmiş (GDO’lu) üç çeşit mısırın ekim izni konusunda AB içinde görüş birliği sağlanamadı.

Deutsche Welle’nin haberine göre Avrupa Birliği’ne (AB) üye devletlerin temsilcilerinin Cuma günü Brüksel’de yaptığı toplantıda GDO’lu olarak bilinen genetiği değiştirilmiş (transgenik) üç mısır çeşidinin ekimine izin verilmesi konusunda gereken çoğunluk sağlanamadı, ancak bu ürünlerin ekiminin yasaklanması için gereken nitelikli çoğunluğa da ulaşılamadı.

AB Komisyonu’nun önümüzdeki toplantılarda GDO’lu mısırların ekimine izin verilmesi için gereken çoğunluğun sağlanması yönünde çaba göstereceği, aksi takdirde gereken kararı AB Komisyonu’nun alabileceği belirtildi.

Monsanto tarafından üretilen GDO’lu mısırın ekimine 2007 yılında izin verilmişti. Ancak iznin yenilenmesi gerekiyordu. İsviçre merkezli Syngenta’nın ve ABD’li Dupont tarafından üretilen transgenik mısırların ekimi için ise ilk kez izin alınması öngörülmüştü.

Zararlı böceklere karşı dirençli olan GDO’lu Monsanto mısırı İspanya ve Portekiz başta olmak üzere Romanya, Çek Cumhuriyeti ve Slovakya’da üretiliyor.

Almanya, Fransa, İtalya, Macaristan, Polonya ve Avusturya’da ise genetiği değiştirilmiş mısırların ekimine izin verilmiyor.

Ülkeler AB’den bağımsız onay verebiliyor

Geçen yıldan beri geçerli olan yönetmelikler uyarınca, genetiği değiştirilmiş ürünlere AB düzeyinde onay çıksa bile ülkelerin kendi topraklarında ekime izin vermeme hakkı bulunuyor. Buna göre, aralarında Almanya, Fransa, Avusturya, Hollanda, Polonya, Danimarka ve Lüksemburg’un bulunduğu 17 ülke GDO’lu ürünlere izin vermeyeceğini duyurdu. Belçika’nın Valon Bölgesi ile Birleşik Krallık’ın İskoçya, Galler ve Kuzey İrlanda bölgelerinde de transgenik ürünlerin ekimi yasak. Almanya sadece bilimsel araştırmalarda GDO’lu ürünlerin yetiştirilmesine izin veriyor.

( DW, Yeşil Gazete)

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR