Dünya

Avrupa Adalet Divanı: ‘Maç yayınları için yabancı dekoder yasaklanamaz’

0

İngiltere’de bir iş yeri sahibi, müşterilerine Premier Lig futbol maçlarını yayınlama hakkının kısıtlanması sebebiyle Avrupa Adalet Divanı‘na taşıdığı davayı kazandı.

Portsmouthlu bar işletmecisi Karen Murphy, İngiltere Premier Lig maçlarını yabancı bir dekoder kullanmak suretiyle müşterilerine sunduğu için para cezasına çarptırılmıştı.

Yaklaşık sekiz bin sterlinlik kayba uğrayan işletmeci durumu Avrupa Adalet Divanı’na taşıdı.

Mahkeme kararında, yabancı dekoderlerin ithal edilmesini, satışını ve kullanımını yasaklayan İngiltere ulusal yasalarının, “hizmet sağlama özgürlüğüne” zarar verdiğine hükmetti.

Karen Muphy maçları yayınlamak için Yunanistan’dan aldığı bir dekoderi kullanması sebebiyle cezai işleme tabi tutulmuştu.
Mahkemenin kararında, “fikri hakların korunmasının ya da stadyumlara daha fazla izleyicinin gitmesini özendirmenin, yabancı dekoderlerin yasaklanmasına gerekçe olarak gösterilemeyeceği” belirtildi.

Mahkeme kararını sevinçle karşılayan Murphy, BBC’ye yaptığı açıklamada “Premier Lig ve Sky’ı alt etmiş gibi hissediyorum” dedi.

Premier Lig maçlarının İngiltere’deki yayım hakları Sky ve ESPN isimli şirketlere ait ve maçları televizyondan izlemek yalnızca abonelerin sahip oldukları bir hak.

Avrupa Adalet Divanı’nın kararı Premier Lig’in yayım haklarıyla ilgili olarak kurmuş olduğu mali modelin sarsılmasına yol açabilir.

(BBC)

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.