Doğa MücadelesiEkolojiManşet

Avdanlılar zeytinliklerin yanındaki kömür işletmesine karşı ayakta: Tarımı bitirecek

0

DENİZLİ– Avdan’da 2020’de yapılması planlanan termik santrale itiraz eden Avdanlılar yaşam alanlarını savunmaya devam ediyor. Büyük Menderes Çevre ve Ekoloji Derneği’nin çağrısıyla Avdan’da bir araya gelen vatandaşlar ve yöre halkı termik santral girişiminin ardından Avdan Madencilik Enerji San. ve Tic. A.Ş.’nin açık kömür işletmesi girişimi ve en sonunda da Cumhurbaşkanlığı kararnamesi verilen ile acele kamulaştırma kararına tepki için eylem gerçekleştirdi.

Termik santralden kömür ocağı işletmesine: Avdan’ın kamulaştırmaya karşı mücadelesi

Kamulaştırmanın gerçekleşmesi durumunda zeytinlikler ve tarım alanlarının tamamen kömüre feda edileceğinin altını çizen Büyük Menderes Çevre ve Ekoloji Derneği’nin eylemde gerçekleştirdiği basın açıklamasında şu ifadelere yer verildi:

“Kamulaştırma işleminin Avdan’da tarımı tamamen bitireceği gerçektir. Tarım ile geçimini sağlayan yöre halkı bölgede barınamaz hale gelecek, bölge halkının tarımsal faaliyetinden dolaylı olarak faydalanan diğer sosyal ve ekonomik ilişkiler zarar görecektir. Yerleşim yerlerinin hemen bitişiğinde açılacak olan bu maden nedeniyle, Avdan Mahallesi‘nde yaşama imkânı kalmayacaktır. Bir yerleşim yerinin kökten kaybolması ve buradaki sosyal ve ekonomik varlığın yok olması nedeniyle kamu yararından söz edilemez.”

Kanuna aykırı

Bölgede son yıllarda zeytin üreticiliğine giderek artan miktarlarda yöneliş olduğunun vurgulandığı açıklamada “Zeytinlik sahaları içinde ve bu sahalara en az üç kilometre mesafede zeytinyağı fabrikası hariç, toz ve duman çıkaran tesis yapılamaz ve işletilemez. Kamulaştırma alanlarının içinde zeytinlikler vardır” denildi.

Zeytinciliğin Islahı ve Yabanilerin Aşılattırılması Hakkında Kanun’a göre de zeytinliklerin daraltılması, zeytinliklerde, bu sahalara üç kilometre mesafede zeytinyağı fabrikası hariç kimyevi atık bırakan, toz ve duman çıkaran tesis yapılması ve işletilmesi yasak.

‘Kültürümüze sahip çıkıyoruz’

Acele kamulaştırılan alanların etrafında çok sayıda sit alanı bulunduğunu aktaran Büyük Menderes Çevre ve Ekoloji Derneği temsilcileri şu açıklamada bulundu:

“Kömür madeni yapılması planlanan alanlara çok yakın bulunan Beyağaç Kartal Gölü ve çevresi Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından koruma alanı olarak ilan edildiği gibi, Türkiye’nin en yaşlı karaçam ormanı da burada bulunmaktadır. Kamulaştırma kararına karşı çıkarak tarihimize, kültürümüze sahip çıkıyoruz.

Danıştay’da açılan iptal davalarının sonuçlarına beklemeksizin hukuksuz bir şekilde Avdan bölgesinde kepçe ve kamyonlar ile çalışmalar ve hareketlilik başlamıştır. Geleceğimize sahip çıkmak için bu yapılanlara sessiz kalmayacağız.”

Söz konusu sorunun sadece Avdan’ın sorunu olmadığını da hatırlatan Dernek temsilcileri vatandaşları taşına toprağına sahip çıkmaya çağırdı:

 “Bu toprakların üstü, altından daha zengindir. Tavas ovasına, Kale ovasına, tarıma ve geleceğimize sahip çıkalım.”

Ne olmuştu?

Denizli’ye bağlı Tavas’ın Avdan Mahallesi’ndeki kömür ocağı işletmesi için 3 milyon 764 bin metrekarelik bir alana acele kamulaştırma kararı verildi.

Kamuoyu ve yöre halkının tepkisiyle 2020’de bölgede yapılması istenen termik santralden vazgeçilmesinin ardından halk bu kez de yine yaşam alanlarını etkileyen bir proje olan kömür işletmesiyle karşı karşıya kaldı.

Yöre halkı Avdan Madencilik Enerji San. ve Tic. A.Ş.’nin bölgede kömür ocağı işletme isteğine karşı, yeni projenin Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) süreci kapsamında gerçekleştirilmesi planlanan Halkın Katılımı Toplantısı’nı yaptırmamıştı.

Açık kömür işletmesine halkın ÇED sürecinde itiraz etmesi sonrası geri adım atıldı.

Ancak 14 Ocak’ta Resmi Gazete’de Avdan’daki 3 milyon 764 bin metrekarelik alanla ilgili olarak acele kamulaştırma kararı verildiği duyuruldu.

2942 sayılı Kamulaştırma Kanununun 27. maddesi gereğince söz konusu alanın Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü tarafından acele kamulaştırılmasına karar verildi. Fakat Avdanlılar alanın kamulaştırılmasını istemiyorlar.

You may also like

Comments

Comments are closed.