Doğa MücadelesiEkolojiManşet

Avdan’daki kamulaştırma davasının karar duruşması 5 Temmuz’da görülecek

0

Denizli‘nin Tavas ilçesinde Avdan mahallesinde 13 Ocak 2022 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan acele kamulaştırma kararı ile 3 milyon 764 bin 623 metrekare alanda 564 adet parsel için acele kamulaştırma kararı çıkartılmıştı. Açılan dava sonrası Danıştay 6. Dairesi 15 Mart 2023 tarihinde oy birliğiyle yürütmeyi durdurma kararı verdi.

Evrensel‘den Hilmi Mıynat‘ın aktardığına göre; iddia makamının da kamulaştırma kararının iptali için mütalaa verdiği davanın son duruşması 5 Temmuz tarihinde görülecek.

Davanın avukatı Hasan Ozan Orpak, “Savcının düşüncesi bizim için önemli. Duruşma günü orada köylülerle birlikte hazır olacağız” dedi.

Avdan Platformu Sözcüsü ve Türkiye Barolar Birliği Kent ve Çevre Komisyonu Üyesi Av. H. Ozan Orpak, savcı görüşünün önemine dikkat çekti.

Orpak, “Savcının düşüncesi tabi ki bizim için önemli. İptalini istemesi önemli. AİHM’de mülkiyet hakkının mutlak olması Danıştay’ın en önem verdiği noktalardan bir tanesi. Keza acele kamulaştırmada biz her zaman acele kamulaştırmanın acele olmamasını savunuyorduk. Koşulların oluşmadığını savunuyorduk. Böyle bir düşünceyle duruşma gününün gelmesi önemli. Tabi ki son noktada son kararı Danıştay 6. Daire verecek. Duruşma günü biz orada köylülerle birlikte hazır olacağız” ifadelerini kullandı.

Avdan Platformu 11 Şubat 2022 tarihinde köylülerle birlikte Danıştay 6. Daire Başkanlığına yürütmenin durdurulmasıyla talebiyle dava açtı.

Cumhurbaşkanlığı ve Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü‘ne karşı açılan davada Avdan Madencilik Enerji Sanayi ve Ticaret AŞ’de davalılar tarafında müdahil oldu.

Danıştay 6. Daire dava konusu arazilerin mutlak ve marjinal tarım arazisi olduğuna hükmederek 15 Mart 2023 tarihinde itiraz yolu kapalı olmak üzere oy birliğiyle yürütmeyi durdurma kararı verdi.

Ne olmuştu?

Yatağan ilçesi içindeki aktif kömür sahalarında kömür kalmadığı için Yatağan Termik Santrali’ne şu anda Soma’dan, daha önce de Milas ve Kütahya’dan kömür getirilmişti.

Denizli Tavas ilçesine bağlı Avdan köylüleri, iki yıl önce önce termik santral tehdidi ile mücadelelerine başlamış, ve termik santral iptal edilmişti. Daha sonra kömür ocağı için başlatılan ÇED süreci de köylüler tarafından yargıya taşınarak engelldndi.

Ocak 2022’de ise Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile acele kamulaştırma yapılarak 3.760 dönüm büyüklüğünde tarım arazilerine el konmuştu.

Maden sahasının ÇED raporuna göre, termik santrale 140 kilometre uzaktan  çıkarılacak bu kömür Yatağan Termik Santrali’nde yakıt olarak kullanılacak. Kamulaştırma 3 bin köylüyü topraklarından ediyor.

You may also like

Comments

Comments are closed.