Ekolojik YaşamManşet

Av sezonunda balık boylarına yine dikkat!

0

Bugün av yasağının bitişiyle balıkçı tekneleri ağlarını çekmeye başladı. Bir yandan taze balık heyecanı yaşanırken, deniz yaşamının günden güne erimesine neden olan yavru balıkların avlanması sorunu bşr kere daha gğndeme geldi. ‘Slow Food’ hareketinden Defne Koryürek, avlanma ihlali konusunda sorumluluğun sadece balıkçılara atılamayacağını, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın gerekli yasal düzenleme ve denetleme mekanizmasını kurmasının şart olduğunu belirtiyor.

25763249

Bugün Piraziz Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Hamdi Arslan’ın yaptığı, “İstavrit, çinekop sonra da hamsi avlanacak” açıklaması, her yıl olduğu gibi bu yıl da yavru balıkların avlanacağının sinyalini verdi. Uzmanlar denizlerimizdeki balık neslinin tükenmemesi için uyardı: “Boyu 9 cm’den küçük hamsi, 11 cm’den küçük tekir, 13 cm’den küçük istavrit ve barbunya, 14,5 cm’den küçük mezgit, 25 cm’den küçük lüfer ve 30 cm küçük levrek balıklarını almayın.”

Konuyla ilgili görüştüğümüz ‘Slow Food’ hareketinden Defne Koryürek, yeni av sezonuyla ilgili dileklerini ve ‘eylem takvimini’ şöyle anlattı:

dsc_04731

“Adil avlanan, doğasına adil davranan balıkçılar için iyi bir sene diliyorum. İşi eşkıyalığa vurmuş balıkçılar da var, fakat avlanma konusundaki sorumluluğu sadece balıkçıların sırtına yükleyemeyiz. Kontrol ve denetleme mekanizmaları konusunda devlete büyük bir görev düşüyor. Vatandaşlar olarak avlanma ihlallerini engellemek amacıyla 174 Alo Gıda ve 156 Jandarma ihbar hattını aradık, lüferdeki yasal avlanma boyu olan 20 santimin uygulanması ve denetlenmesi için çalıştık. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın 2012 yılında aldığı 20 santim avlanma sınırı kararıyla da çok sevindik. Ama aslında bu sınır lüfer ve palamut için doğal sınırlar da değil. Balığın sadece yetişkin olması değil, bir kere yumurtlayacak erişkinlikte olması gerekiyor. Yani lüfer aslında 20 değil 30, palamutsa 30 değil 38 olmalı.

4 yıl öncesine kıyasla bugün tüketiciler de balıkçılar da artık daha özverili. Fakat yasal düzenleme, kontrol ve denetleme olmadığı sürece tüketicinin de balıkçının da yaptığı bir yere kadar olur. Bakanlık tebliğleri 4 yılda bir yayımladığı için 2016’ya kadar yeni avlanma boylarını açıklamayacağını bildirmişti. Ama biz 2016’yı bekleyemeyiz. Doğa da bekleyemez. Biz bu süre içinde en azından bakanlığı koyduğu avlanma boyunun her yerde uygulanmasını denetleyeceğiz.

Bu sene de Ekim ayının 3. haftasonu Kuzguncuk’ta ‘lüfer bayramı’ etkinliği düzenliyoruz. Oradaki panellerimiz de de lüfer başta olmak üzere bu denizin balıklarının sadece besin değil İstanbul kültürünün bir parçası olduğunu, denetimin önemini konuşacağız.”

(Yeşil Gazete)

 

 

You may also like

Comments

Comments are closed.