Kategoriler: İklim KriziManşet

Atmosferdeki karbondioksit yoğunluğu 2020’de 800 bin yılın en yüksek seviyesine ulaştı

Dünya genelinde ekonomide durgunluk yaratan, uçuşları durduran ve araç trafiğinin azalmasına neden olan koronavirüs pandemisinden bir yıl sonra bilim insanları karbon emisyonlarında meydana gelen düşüşün iklim değişikliği üzerinde kalıcı bir etkisi olmadığını söylüyor.

Aksine, ABD merkezli Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi’nin (NOAA) “2020’de İklimin Durumlu” isimli yeni raporu gezegenin sağlığına ilişkin birçok veride düşüş yaşandığını ortaya koyuyor.

Seragazı yoğunluğu rekor kırdı

Amerikan Meteoroloji Derneği Bülteni‘nde yayınlanan NOAA’nın raporu pandemi sırasında emisyonlardaki yüzde 6 ile 7 arasındaki düşüşe rağmen atmosferdeki sera gazı yoğunluğunun en yüksek seviyeye ulaştığını doğruladı. Bilim insanlarının onayladığı 2020’nin diğer ‘en’leri ise şu şekilde:

  • İklimi değiştiren güçlü bir seragazı olan metan konsantrasyonundaki en yüksek yıllık artış gerçekleşti.
  • Ortalama küresel yüzey sıcaklıkları kaydedilen en sıcaklar arasındaydı.
  • Deniz seviyeleri rekor seviyeye ulaştı.
  • Okyanuslar rekor düzeyde karbondioksit emdi.
  • 2020, El Niño’nun olmadığı en sıcak yıl oldu.

Fotoğraf: Shutterstock

800 bin yılın en yüksek seviyesi

Bulgular, Birleşmiş Milletler Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli‘nden (IPCC) yapılan sert bir analizden kısa bir süre sonra açıklandı.

NOAA raporuna göre, Dünya yüzeyindeki yıllık küresel ortalama karbondioksit konsantrasyonu milyonda 412,5 parçacık. Kabaca 2019’daki seviyenin 2,5 ppm daha üzerinde. Bu miktar son 800 bin yılın en yüksek seviyesi olarak kaydediliyor.

Yangınlar arttı

Geçen yıl dünya genelinde ortalamadan daha yüksek sıcaklıklar yaygındı. Raporda, 2020’nin Avrupa’da kaydedilen en sıcak yıl olduğu ve 2014’ten bu yana en sıcak beş yıldan birinin yaşandığı belirtildi.

Kuzey Kutbu’nda kara üzerindeki ortalama yüzey hava sıcaklığı, son 121 yılda kaydedilen en yüksek sıcaklıktı. Kuzey Kutbu ayrıca 2020’de en yüksek orman yangını yılını yaşadı.

Rapora göre, orman yangınlarının çoğunun merkezi Sibirya’da, rekor yüksek bahar sıcaklıkları hızlı kar erimesine tetikledi ve kıtada mayıs ayında dördüncü, haziran ayında en küçük  kar örtüsüne neden oldu.

Raporun Türkiye ile ilgili bölümünde ülkedeki sıcaklıkların ortalamanın 1,4 derece üzerinde kaydedildiği belirtildi. Bu da 2020’nin Türkiye için en sıcak üçüncü yıl olduğu anlamına geliyor.

Paylaş
Yazar:
Yeşil Gazete