Birleşik Krallık’ta sığır tüberkülozu testi pozitif çıkan alpaka Geronimo öldürüldü

Birleşik Krallık‘ta iki kez yapılan testte sığır tüberkülozu olduğu belirlenen fakat sahibi test sonuçlarına itiraz eden alpaka Geronimo, dört yıl devam eden hukuk mücadelesinin ardından öldürüldü.

2017 yılında Yeni Zelanda‘dan Birleşik Krallık’a getirilen Geronimo’nun öldürülmemesi için imza 100 bin kişi dilekçe imzalamıştı.

‘Bunlar barbarca davranışlar’

Geronimo’nun test sonuçlarının pozitif çıkmasının ardından Gıda, Çevre ve Kırsal İşler Departmanı (Defra) hayvanın uyutularak öldürülmesine karar verdi.

Geronimo’nun sahibi Helen Macdonald ise test sonuçlarına karşı çıkarak, hayvanı kurtarmak için Yüksek Mahkeme‘ye başvurmuştu.

Konuyla ilgili herhangi bir uyarı almadığını söyleyen Macdonald, “Bu hükümetten kesinlikle iğreniyorum. Bunlar barbarca davranışlar. Bir utanç” ifadelerini kullandı.

Defra personeli, Geronimo’yu götürmek için polis eşliğinde Macdonald’ın Bristol kenti yakınlarındaki çiftliğine gitti. Personelin koruma giysileri, gözlükler ve maskeler taktığı gözlendi.

Defra sözcüsü, talimat uyarınca Geronimo’nun alınarak bir kamyona yüklendiğini ve daha sonra uyutulduğunu söyledi.

Hükümetin iyi niyetli olmadığını söyledi

Helen Macdonald ise hükümetin iyi niyetli olmadığını ve yapıcı diyalog çağrılarını reddettiğini belirtip, “Geçen hafta boyunca ilgili personelin tatilde olduğunu söyleyerek bizi oyaladılar. Aslında tüm bu zaman Geronimo’yu öldürmeyi planlıyorlarmış” dedi.

Geronimo’nun öldürülmesini istemeyen hayvanseverler, Macdonald’ın çiftliğinin etrafında kamp kurmuştu. Hayvan götürülürken bazıları polisle konuşurken, bir kadın da su tabancasıyla polisi ıslattığı için kısa süre gözaltına alındıktan sonra serbest bırakıldı.

Başbakanlık açıklama yaptı

Başbakanlıktan konuyla ilgili yapılan açıklamada, “Hayvanlarını sığır veremine kaybetmek çok üzücü ve maalesef bu çiftçilerimizin yüzleşmesi gereken bir durum” denildi.

Hükümetin baş veterinerlik yetkilisi Christine Middlemiss ise yaşananları “çok korkunç bir durum” olarak nitelendirse de bilimsel tavsiyeleri izlemek zorunda olduklarını ifade etti.

Christine Middlemiss, “Bu sadece çiftçilik endüstrimizin geçim kaynaklarını korumak için değil, insanlarda da tüberküloz vakalarının önlenmesi için gerekli” dedi.