Manşetİklim Krizi

Atmosferdeki karbondioksit oranı yıl içerisinde ikinci rekorunu kırdı: 416.08 ppm

0
Mauna Loa Rasathanesi, Hawaii

Atmosferdeki karbondioksit miktarı bu yıl içinde ikinci kez rekor kırarak 416.08 ppm (milyonda bir parçacık) oldu. 10 Şubat tarihine ait değer Hawaii’de bulunan Mauna Loa Rasathanesi’nde ölçüldü.

Kayıt altına alınan değer ile birlikte 800 bin yıllık tarih içerisinde bildiğimiz en yüksek karbondioksit seviyesine ulaşmış olduk. 2020 yılı içerisinde ilk rekor ölçüm 21 Ocak tarihinde 415.79 ppm ile kaydedilmişti.  Bir yıl önce 10 Şubat’ta kaydedilen değer ise 411.97 ppm olarak ölçülmüştü.

Önümüzdeki aylarda yeni rekorlar gelebilir

Rekorun ilk kez Ocak ayında kırılmış olması ise ayrı bir önem taşıyor. Çünkü normal bir dengede bitkilerin büyümeye başladığı ilkbahar aylarında artan karbondioksit seviyesi yazın azalışa geçiyor. Geçtiğimiz yıl istisna olmak üzere, endüstri döneminden bu yana yükselmekte olan karbondioksit miktarları genel olarak Mart ve Nisan aylarında rekor değerlere ulaşıyordu.

Geçtiğimiz yıl Şubat ayında gerçekleşen bu durum şimdi Ocak ayında gerçekleşti. Ve Şubat ayında kırılan yeni bir rekor ile izlendi. Yani bu yıl içerisinde birkaç kez daha rekor kırılması mümkün gözüküyor.

Sebebi insan faaliyetleri

Hükümetler Arası İklim Paneli (IPCC) 1,5 derece Raporu’nda binlerce bilim insanı iklim değişikliği ile havadaki karbondioksit miktarı arasında bağlantı bulunduğunu ve bunun sebebinin insanların faaliyetleri olduğunu belirtiyor.

Aynı zamanda bilim insanları 1,5 derece ısınma limiti aşıldığında birçok türün yok olacağı, sel ve kuraklık gibi felaketlerin çok daha fazla görüleceğini söylüyor. Bunun için yapılması gereken ise eşi benzeri görülmemiş önlemler alarak ülkelerin karbon emisyonlarını bir an önce sıfırlamaları.

 

 

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.