ManşetEditörün Seçtikleriİklim Krizi

Atmosferdeki karbondioksit oranı rekor kırdı: 415.79 ppm

0

Atmosferdeki karbondioksit miktarı rekor kırarak 415.79 ppm (milyonda bir parçacık) oldu. 21 Ocak tarihine ait değer, Hawaii’de bulunan Mauna Loa Rasathanesi’nde ölçüldü.  Böylece insanın varoluşundan bu yana bildiğimiz en yüksek karbondioksit seviyesine ulaşmış, iklim değişikliğinin getirdiği felaketlere de bir adım daha yaklaşmış olduk.

Önümüzdeki aylarda yeni rekorlar gelebilir

Rekorun Ocak ayında kırılmış olması ise ayrı bir önem taşıyor. Çünkü normal bir dengede bitkilerin büyümeye başladığı ilkbahar aylarında artan karbondioksit seviyesi yazın azalışa geçiyor. Geçtiğimiz yıl istisna olmak üzere, endüstri döneminden bu yana yükselmekte olan karbondioksit miktarları genel olarak Mart ve Nisan aylarında rekor değerlere ulaşıyordu. Geçtiğimiz yıl Şubat ayında gerçekleşen bu durum şimdi Ocak ayında gerçekleşti. Yani bu yıl içerisinde birkaç kez daha rekor kırılması kuvvetle muhtemel.

800 bin yıllık rekor

Atmosferdeki karbondioksit miktarına ait kaydı tutulmuş en eski değerler 800 bin yıl öncesine kadar gidiyor. Bu dönemdeki ölçümleri yapabilmek adına bilim insanları buzulların derinliklerinden buz numuneleri alıyor. Ne kadar alt sıralara gidilirse o kadar eski tarihler hakkında tahminlerde bulunulabiliyor. Buz çekirdeklerinde hapsolmuş havaya göre bu bilinen zamanın çoğunda karbondioksit seviyesi 280 ppm’in altındaydı. Ancak endüstri devriminin sonrasında, özellikle fosil yakıt kullanımının artmasıyla her geçen yıl yeni bir rekor ölçülmeye başladı.

Sebebi insan faaliyetleri

Hükümetler Arası İklim Paneli (IPCC) 1,5 derece Raporu’nda binlerce bilim insanı iklim değişikliği ile havadaki karbondioksit miktarı arasındaki bağlantıyı ve bunun sebebinin insanların faaliyetleri olduğunu belirtiyor.

Aynı zamanda bilim insanları 1,5 derece ısınma limiti aşıldığında birçok türün yok olacağı, sel ve kuraklık gibi felaketlerin çok daha fazla görüleceğini söylüyor. Bunun için yapılması gereken ise eşi benzeri görülmemiş önlemler alarak ülkelerin karbon emisyonlarını bir an önce sıfırlamaları.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.