Dünyaİklim KriziManşet

Atina’da sıcak dalgalarıyla mücadele için yeni müdürlük oluşturuldu

0

Yunanistan’ın başkenti Atina, kentlileri yükselen sıcaklardan korumak ve kenti gün geçtikçe daha sert vuran sıcak dalgalarıyla mücadele etmek için belediye içinde yeni bir müdürlük oluşturdu.

Atina Belediyesi’nde sıcak dalgalarıyla mücadele edecek bir müdür atanması Avrupa’da bir ilk niteliğini taşıyor. Dünyada ise bu tip bir pozisyon sadece ABD Florida eyaletinde Miami-Dade County’de mevcut.

Nelerden sorumlu olacak?

“On yıllardır küresel ısınma hakkında konuşuyoruz, ancak sıcaklık hakkında fazla konuşmadık” diyen yeni müdür Eleni Myrivili’nin görevi, kenti soğutmanın yollarını bulmak olacak.

Bu görev, yoğun enerji kullanımını tetikleyerek iklim krizine katkıda bulunan binalarda klima kullanımı gibi uygulamaların ötesinde kenti yeniden tasarlamayı kapsıyor.

İklim için Kentler’in aktardığına göre sıcak dalgalarıyla mücadele edecek müdür, yolların ve binaların yeniden tasarlanması, inşaat malzemelerinin incelenmesi, kentte yeşil alanların artırılması ve yeni ağaç ve bitki dikimleri gibi bir dizi faaliyetten sorumlu olacak.

Serin rotalar oluşturulacak

Bu çerçevede Atina’nın kent genelinde yeşil alan ve gölgelik alanları artırmaya yönelik bir programı bulunuyor. Özellikle hava sirkülasyonunda bina yoğunluğunun önemli bir sorun olarak ortaya çıktığı bölgeler için “serin rotalar” oluşturulması programın öncelikleri arasında.

Atina’da halihazırda, ısı kentlileri ve turistleri hava durumu hakkında uyarmak ve ısı dalgalarına karşı alınacak önlemler hakkında bilgi vermek amacıyla bir akıllı telefon uygulaması kullanılıyor.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.