Türkiye

Ateist siteye dava açan üye HSYK’da

0

HSYK’nın seçilen yeni üyeleri arasında ateizm.org. adlı internet sitesine ‘dini aşağılamak’tan dava açan Üsküdar Savcısı Celal Avar da var.

Geçen pazar yapılan seçimlerle Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’na (HSYK) üye seçilenler arasında dikkat çeken isimler var. Yeni üyelerden Üsküdar Savcısı Celal Avar, www. ateizm2.org adlı sitenin sahiplerine açtığı davayla dikkatleri üzerine toplamıştı. Avar, sitenin yöneticisi Mete Oğuz Taşdemir ve Mustafa Eşitgen hakkında iddianame hazırlayarak bu kişilerin dini değerleri aşağılama suçundan hapis cezasına çarptırılmasını istemişti.

Ankara Cumhuriyet Savcısı Harun Kodalak YARSAV Kurucu Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu’nun dinlendiği iddiasıyla ilgili olarak yaptığı suç duyurusunda verdiği takipsizlik kararıyla kamuoyunun gündemine gelmişti.  Bakırköy 14. Ağır Ceza Mahkemesi Hâkimi Nesibe Özer cezaevinde işkenceyle ölen Engin Çeber davasıyla gündeme gelmişti. Hâkim Özer, Çeber’in ailesini duruşma salonundan atmıştı.

Yeni HSYK üyesi olan Adalet Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı İbrahim Okur’un ismi Ergenekon davasının 2. iddianamesinde Emekli Orgeneral Şener Eruygur’un odasında ele geçirilen bir belgeyle gündeme gelmişti. Belgede Okur’un Fethullah Gülen cemaatine bağlı olduğu iddia ediliyordu.

Ahmet Kaya, Türkiye Adalet Akademisi Eğitim Merkezi Müdürlüğü görevini yürütüyordu.

Birol Erdem ise Adalet Bakanlığı, Personel Genel Müdür Yardımcısıydı.

Üyeler belli oldu

HSYK’da yer alacak Yargıtay ve Danıştay üyeleri dün yapılan seçimde belli oldu. 12. Hukuk Dairesi üyesi Zeynep Nilgün Hacımahmutoğlu, 3. Ceza Dairesi Üyesi Ahmet Karayiğit ve 7. Hukuk Dairesi Üyesi Ulvi Yüksel asıl üye seçildi. 6. Ceza Dairesi Üyesi Erkan Öztürk, 9. Hukuk Dairesi üyesi Ömer Hicri Tuna ve Yargıtay 13. Hukuk Dairesi üyesi Rahmi Ünal’sa yedek üye oldu. Danıştay’da yapılan seçimlerdeyse Ziya Özcan ve Zeynep Kavlak, yedek üyeliklerine ise Gürsel Mekik ve Neşe Sarı seçildi. Türkiye Adalet Akademisi de bugün yapacağı seçimle bir asıl bir yedek üyeyi belirleyecek.

‘Marjinal söylemler’

Adalet Bakanı Sadullah Ergin ‘HSYK seçimini bakanlığın listesi kazandı’ haberlerine tepki gösterdi: “Seçimde ortaya çıkan iradeye saygısızlık.” Sonuçların hâkim ve savcıların marjinal söylemlere rağbet etmediğini gösterdiğini savunan bakanın sözleri şöyle: “Yargı tabanı, hâkimlerimiz ve savcılarımızın marjinal söylemlere rağbet etmediğini gösteriyor. Hâkimlerimiz ve savcılarımız meslek örgütleri içinde etkinlik göstereceklerse bu etkinliğin marjinal söylem tarzında olmaması gerektiğini bilmeli. (Radikal)

More in Türkiye

You may also like

Comments

Comments are closed.