DünyaKoronavirüs SalgınıManşet

AstraZeneca koronavirüs aşısının kullanımı dokuz ülkede yeniden başlayacak

0
Fotoğraf: Shutterstock

Avrupa İlaç Ajansı’nın (EMA), kanda pıhtılaşmaya yol açtığı şüphesi ile bazı ülkelerinde kullanımı askıya alınan AstraZeneca koronavirüs aşısının “güvenli ve etkili” olduğunu açıklamasının ardından dokuz ülke aşıyı kullanmaya devam edeceğini açıkladı.

Toplamda 23 ülke, kan pıhtılaşmasına neden olduğu şüphesiyle Oxford Üniversitesi ile İngiliz-İsveç ortaklı ilaç şirketi AstraZeneca’nın ürettiği aşının kullanımını askıya almıştı.

EMA: Faydası riskinden çok

AstraZeneca aşısının yeniden inceleyen EMA, aşının “güvenli ve etkili” olduğunu bildirerek, aşının Covid-19’a karşı faydalarının risklerinden daha fazla olduğunu aktardı.

EMA’nın açıklamasının ardından aşının kullanımına devam edeceğini belirten ülkeler şu şekilde oldu: Fransa, İtalya, Almanya, Hollanda, İspanya, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi, Bulgaristan, Letonya ve Litvanya.

İspanya ve Hollanda aşıya gelecek hafta başlayacaklarını belirtirken diğer yedi ülke ertesi günden itibaren kullanmaya başlayacaklarını söyledi.

İsveç ve İrlanda kararsız

İsveç durumu analiz ettikten sonra gelecek hafta kamuoyuna rapor vereceğini bildirdi. Sağlık Ajansı Genel Müdürü Johan Carlson, “Halk sağlığı kurumunun durumu ve AstraZeneca aşısının İsveç’te nasıl kullanılabileceğini analiz etmesi için birkaç güne ihtiyacı var. Önümüzdeki hafta AstraZeneca aşısının kullanımına ilişkin üstlendiğimiz konumu söyleyeceğiz” dedi.

İrlanda Baş Sağlık Görevlisi Ronan Glynn ise yaptığı açıklamada, İrlanda’nın yarın AstraZeneca Covid-19 aşısının yeniden uygulanıp uygulanmayacağına ilişkin kararını açıklayacağını ifade etti.

 

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.