DünyaManşet

Astana’da Suriye görüşmeleri başladı

0

Suriye’deki iç savaşı sona erdirmek amacıyla yeni bir müzakere süreci öngören görüşmeler bugün Astana’da başladı. Muhalif gruplar, ilk turda Şam heyeti ile doğrudan görüşmeyeceklerini açıkladı.

Kazakistan’ın başkenti Astana’da Rusya, Türkiye ve İran’ın girişimi ile kararlaştırılan ve iki gün sürmesi planlanan görüşmeler bugün başladı. Kazakistan Dışişleri Bakanı Kayrat Abdrahmanov açılış konuşmasında “Astana’nın Suriye krizinde siyasi çözüm bulmak için tüm taraflara gerekli temeli sağlayacağından eminim” şeklinde konuştu.

Silahlı muhalif gruplar ise görüşmelerin ilk turunda Esad rejimini temsil eden heyet ile doğrudan görüşmeyeceklerini duyurdu. Görüşmelere katılan muhalif grupların sözcüsü Yahya El Aridi, pazartesi günü AFP haber ajansına yaptığı açıklamada, “ilk turda doğrudan görüşmeler yapılmayacağını” belirterek karara gerekçe olarak Suriye yönetiminin Aralık ayı sonunda uzlaşılan ateşkese uymamasını gösterdi.

Pazartesi günü başlayan görüşmelerde, muhalifler ile Şam yönetimi adına katılan heyetin birlikte masaya oturması bekleniyordu. El Aridi’nin açıklamalarına göre, heyetlerin ilk etapta ayrı bir görüşme gerçekleştireceklerini belirtti.

Öncelikli gündem ateşkes

Astana’da iki gün sürmesi planlanan müzakerelerin öncelikli amacı, Suriye genelinde uygulanması planlanan bir ateşkes üzerinde uzlaşılması. Rusya ve Türkiye’nin girişimi ile geçen aralık ayında ilan edilen ateşkes yer yer ihlal ediliyor. Ateşkesin sağlanmasının ardından müzakerelerde siyasi sürecin ele alınması planlanıyor.

Görüşmelere katılan muhalif grupları Cenevre’deki Suriye barış görüşmelerinde de yer alan Ceyşul İslam grubundan Muhammed Alluş temsil ediyor. Suriye’deki gruplardan Ahrar el Şam ise görüşmelere katılmayacağını açıklamıştı.

Şam rejimi adına görüşmelere katılan heyeti ise Cenevre’de olduğu gibi yine Suriye’nin BM nezdindeki daimi Büyükelçisi Beşar El Caferi temsil ediyor. Caferi pazar akşamı yaptığı açıklamada, “beklentilere sınır koymak için erken olduğunu ve yapıcı bir tutum sergileyeceklerine yönelik talimatları’ olduğunu kaydetti. Caferi önceliğin ateşkesin güçlendirilmesi ve terörist grupları, ılımlı gruplardan ayırmak olduğunu da sözlerine ekledi.

Astana’da Rusya, Türkiye ve İran’ın garantörlüğünde başlayan görüşmelere Şam yönetimi ve bazı muhalif grupların yanı sıra BM’nin Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura da katılıyor. İran’ın eleştirilerine karşı ABD’nin Kazakistan Büyükelçisi de yer alıyor. ABD’nin yeni başkanı Donald Trump, Washington’dan Astana’ya bir heyet göndermedi.

Suriye barışına yönelik Birleşmiş Milletler himayesindeki görüşmelerin ise Cenevre’de Şubat ayında devam etmesi bekleniyor.

 

(Deutsche Welle Türkçe)

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.