TürkiyeDoğa MücadelesiManşet

Assos Antik Kenti’ndeki ‘kaya ıslahı’na durdurma kararı

0

Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği ile Assos Dostları Grubu‘nun, Assos Antik Limanında devam eden kaya ıslahı çalışmalarına ilişkin verilen olumlu raporun iptali ve çalışmaların durdurulması talebiyle açtığı dava sonuçlandı. Assos‘taki doğa ve tarih katliamını durdurduklarını açıklayan örgütler, taleplerinin karşılık bulduğunu ve yürütmeyi durdurma kararı çıktığını belirtti.

Yapılan açıklamada, “Hukuk bu kez de haklılığımızı kanıtladı, emeği geçen herkese ve Av. Pervin Çelik‘e çok teşekkür ederiz. Assos tarihtir, mitolojidir, felsefedir” dendi.

Assos Antik Kenti, UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde bulunuyor.

Ne olmuştu?

Assos Antik Liman mevkiinde süren ve tepkilere yol açan ‘kaya ıslahı’,na karşı Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği ile Assos Dostları,  çalışmanın ciddi tahribat ve yıkıma neden olduğuna dikkat çekerek doğal dokunun bozulduğu gerekçesiyle suç duyurusunda bulunmuştu. Plan dahilinde 1. derece sit alanı olan alanda 12 bin metrekarelik bir otopark yapılacağı da öngörülmüş ve uygulamayı denetleyecek bilim kurulu denetimi oluşturulmamıştı.

Suç duyurusunun ardından Çanakkale Kültür Varlıkları Koruma Bölge Kurulu’nun verdiği olumlu raporunun iptali ve ıslah çalışmalarının yürütmesinin durdurulma kararı için dava açılmış, örgütler dava dilekçesinde, “Uygulamalar, 1. Derece doğal ve arkeolojik sit alanı olan limanın gerisindeki yamacın iş makineleri ile oyularak yok edilmesine neden olmuş, peyzajı değiştirmiş, doğal oluşuma aykırı, yer yer 40 metreyi bulan genişlikte şevler oluşturulmuştur. Dava konusu kurul kararı, bu yanıyla da koruma ilkelerine, iç hukuk kurallarına ve uluslararası sözleşmelere tamamen aykırı bir sonuç doğurmuştur” açıklamasını da yapmıştı.

More in Türkiye

You may also like

Comments

Comments are closed.