Kültür-SanatManşet

Aslı Erdoğan’a Norveç’ten”Özgürlük” ödülü

0
Fotoğraf:Uğur Bektaş

Fotoğraf:Uğur Bektaş

Norveç’in Frederikstad şehrinde gerçekleşen ve 5 Eylül’de sona eren 3. “Ord i Grenseland” (Sınırda Kelimeler) Edebiyat Festivali’nde İsveçli ve Norveçli yazar, yayıncı ve akademisyenlerden oluşan ve PEN Genel Sekreterinin de katıldığı jüri, ilki bu yıl verilen “Özgürlük Ödülünü Aslı Erdoğan’a verdi.

Norveçli kadınların seçme ve seçilme hakkını elde edişinin 100. Yılı adına konan bu ödülün, yapıtları ve görüşleri yüzünden baskılara maruz kalan, kadın olmanın dışlanmışlığını yaşayan bir yazara ya da şaire verilmesi kararlaştırılmış. Sınırda Kelimeler Ödülü romanlarının yanı sıra, köşe yazılarındaki politik duruşu ve ahlaki adanmışlığı nedeniyle Aslı Erdoğan’ın oldu.

Aynı kategoride Aslı Erdoğan ile birlikte Mısırlı feminist yazar Nawal El Saadawi ve Hırvatistanlı Slavenka Drakulic de ödüle adaydı.

Ödül Jürisinin gerekçesinde “Şiirsel olduğu kadar büyülü diliyle de, Aslı Erdoğan romanlarında, denemelerinde ve köşe yazılarında, şiddet dolu, tehditkâr bir dünyada, ezici, yok sayıcı bir sistemde kadın olma deneyimini yakalayabilmiş ve ustalıkla aktarabilmiştir. Nefret, dışlanma, sürgün gibi ödediği ağır bedellere rağmen ahlaki adanmışlığını yıllar boyu sürdürebilmiştir” deniliyor.

Özgür Gündem gazetesinde de yazan ve daha önce Kırmızı Pelerinli Kent ve Mucizevi Mandarin ile İsveç ve Norveç’te adını duyuran Aslı Erdoğan’ın Taş Bina isimli kitabı bu yıl her iki dilde yayınlandı ve büyük başarı kazandı.

Festivalde bir konuşma yapan Aslı Erdoğan ödülünü sokaklarda savaşan bütün kadınlara adadı.

Yeşil Gazete

 

You may also like

Comments

Comments are closed.