Dünya

Askersiz bir Lefkoşa için şenlikli bir çağrı

0
Palyaço aktivistler de şehrin askerden arındırılmasını istediler

Kıbrıs’ta Türkiye’nin işgal hâlini protesto eden Kıbrıslı barışseverler şehrin askerden arındırılması talepleriyle Cumartesi günü Lefkoşa sokaklarındaydılar.

Palyaço aktivistler de şehrin askerden arındırılmasını istediler

Yeni Kıbrıs Partisi’nin (YKP) yaptığı çağrıyla biraraya gelip basın açıklaması yapan Askersiz Lefkoşa çağrıcıları, askersiz Kıbrıs taleplerini 2006’dan beri yaptıkları gibi bir kez daha sokakta ortaya koydular.Öğleden sonra 1974 öncesi geçiş noktası olarak kullanılan Çağlayan’daki Yeni Kapı (Mağusa Kapısı) civarına yürüyen gurup burada basın açıklaması yaptı.

Güney’de Askersiz ve Geçiş Noktasız Lefkoşa İnisiyatifi de bölünmüş şehrin o tarafında buluşup kuzeydeki etkinlikle paralellik içinde Çağlayan’ın güney tarafına, ateşkes hattı yakınına geldi ve burada “askersiz Lefkoşa” talebini dile getiren bir basın açıklaması yaptı.

Duvarlara, tel örgülere karşı mücadele büyüsün dediler

YKP Yürütme Kurulu Sekreteri Murat Kanatlı gurup adına yaptığı açıklamada, “Dileğimiz, umudumuz, bizi ayıran yıkılası duvarlara, tel örgülere karşı daha yığınsal mücadelelerin gelişmesidir, bu yönde de çabalarımız devam edecek… Çabalarımız, önerdiğimiz kısa vadedeki bölgesel askersizleştirmeler yanında adanın tümden askersizleştirilmesi için de sürdü, sürmeye da devam ediyoruz… Bu mücadele, tüm askeri kesimleri kapsadı, kapsamaya devam ediyor” dedi.

“İsyanımız işgale” ve “Askersiz Lefkoşa, askersiz Kıbrıs” pankartlarının taşındığı yürüyüş neşeli bir hava içinde, bir grup palyaço aktivistin katılımı ile geçti. Yürüyüşün öncesinde Vicdani Ret İçin Avrupa Bürosu (EBCO) ve Yunanistan ile Almanya’dan antimilitarist guruplar destek mesajları gönderirken, Kuzey Kıbrıs’ta Ulusal Direniş Konseyi tehditkâr bir uyarı yayınladı. Türkiye’den Yeşiller Partisi dün yaptığı bir açıklamayla bu eylem ve 2 Mart’ta yapılacak Toplumsal Varoluş Mitingi’ne karşı her hangi bir saldırının sorumlusunu Türkiye hükümeti kabul edeceğini bildirmişti.

Guruba göre, Lefkoşa’nın askersizleştirilmesi Kıbrıs’ta çözüme giden süreçte yeni bir itme kuvveti yaratacak, toplumlararası güven ortamının oluşmasına ciddi yararı olacak. Yürüyüşün video görüntülerine buradan erişebilirsiniz.

(Yeşil Gazete, Kıbrıs Yeniçağ)

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.