Doğa MücadelesiEditörün SeçtikleriManşetYerel

Asırlık zeytin ağaçları turizm tesisi için feda edilecek

0

Balıkesir‘in Burhaniye ilçesine bağlı Pelitköy Mahallesi‘nin sahilinde bulunan Vakıflar Bölge Müdürlüğü’ne ait alandaki zeytin ağaçların kesilerek turizm tesisi yapılması planlanıyor.

Müdürlük tarafından Ilıca Mevkiinde bulunan arazi için, 6 Nisan tarihinde gerçekleştirilen ihaleye katılım olmadı ancak yüzyıllık zeytin ağaçlarını bekleyen tehlike henüz bitmiş değil. Yeni ihale tarihi 21 Nisan olarak duyuruldu.

‘400 yaşında ağaçlar var’

Bölgede yaklaşık 250 zeytin ağacı bulunduğunu belirten Burhaniye Çevre Platformu’ndan (BURÇEP) Avukat Filiz Sonsuz, “İhaleye açılmak istenen bölgede 200, 400 yaşındaki ağaçlar var. Hala mahsul veren oldukça değerli ağaçlar” ifadelerini kullandı.

Buradaki arazinin turizm amaçlı tesisler kurulması amacıyla yap-işlet-devret usulüyle 30 yıllığına kiraya verildiğini aktaran Sonsuz, “Burası turizm tesisi yapmaya uygun bir yer değil. İhalenin iptal edilmesi gerekiyor” dedi.

‘Zeytini dışarıdan satın almak zorunda kalacağız’

Ülke genelinde yapılaşma baskısının hızlanarak devam ettiğini belirten Sonsuz, “Bu hızda giderse biz zeytini ve zeytin yağını artık başka Akdeniz ülkelerinden satın almak zorunda kalacağız” yorumunu yaptı.

İklim krizinin neden olduğu kuraklığın gelecekte bizi bekleye bir risk olmadığını ve etkilerini şu anda hissettiklerini belirten Sonsuz, “Her ağacın küçük bir sarnıç olduğu düşünülürse bu projenin ne kadar anlamsız olduğu da ortaya çıkar” ifadelerine yer verdi.

Zeytinlik vasfından çıkarılmış

Avukat Sonsuz, Taşınmaz Büyük Şehir Yasası çıkmadan önce, yani Pelitköy bir belde iken zeytinlik vasfından çıkarıldığını ve arsa olarak tescil edildiğini söyledi.

Bu da doğaseverlerin ihaleye çıkarılacak arazi için 3575 sayılı Zeytinciliğin Islahı ve Yabanilerin Aşılattırılması Hakkındaki Kanun’dan yararlanamadığı anlamına geliyor.

Sen hiç zeytin ağacı diktin mi?

Gene de hem bölge halkı hem de çevre ilçelerde yaşayanlar bu arazinin yok edilmesine karşı. İlk ihale tarihinden önce pek çok kişi de #SenHiçZeytinAğacıDiktinMietiketi üzerinden projeye tepkilerini dile getirdi.

Yağmura rağmen eylem

Filiz Sonsuz buna ek olarak birçok kişinin ihaleye karşı itiraz dilekçesini Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne e-posta ile ilettiklerini söyledi. Ayrıca 6 Nisan Salı günü doğaseverler yağışlı havaya rağmen bölgede eylem düzenledi.

Kesilmek istenen zeytin ağaçlarının olduğu bölgede bir araya gelen yurttaşlar “Otel yapacak başka yer mi yok?” sorusunu yöneltti.

İkinci ihale 21 Nisan’da

İlk ihaleye katılım olmadığı bilgisini paylaşan Sonsuz, “21 Nisan’da ikinci bir ihale var. Duyduğumuza göre pazarlık usulü yapılacak. Biz bu ihaleye de gene eylemlerimizle karşı çıkacağız” dedi.

İhale ilanında ağaçların bir kısmının taşınacağının bir kısmının ise kesileceğinin yazdığını belirten Sonsuz, “Büyük ihtimalle 3-4 tanesini taşıyıp gerisini odun elde etmek için kesecekler. Zeytin ağacı dediğimiz ağaç 4 bin yıla kadar yaşıyor. Odun elde etmek bu ağaçlardan e kadar mantıklı?” diye sordu.

‘Turizm mantığı deniz-kum-güneş’

Avukat Sonsuz, “Türkiye’de turizme bakış açısı deniz-kum-güneş üçlüsüne sağlanmış durumda. Halbuki başka turizm şekilleri de var. Örneğin Mandara dağları enfes bir güzellikte. Burada dağ turizmi yapılabilir. Ayrıca köylüyü kalkındıracak pansiyonculuk gibi yönlendirmelerle eko-turizm yapılması da mümkün” ifadelerini kullandı.

Söz konusu ihalelerin bir an önce iptal edilmesini talep ettiklerini belirten Sonsuz, ihaleler gerçekleştirildiği taktirde konuyu yargıya taşıyacakları bilgisini paylaştı.

 

You may also like

Comments

Comments are closed.