Kategoriler: İklim KriziManşet

Aşırı sıcaklar iklim kriziyle mi ilgili?

Avrupa, Temmuz ayının ikinci haftasından bu yana aşırı sıcak dalgasının etkisinde.

Özellikle İspanya, Portekiz, Fransa gibi Akdeniz ülkelerinde 40; hatta 45 dereceyi geçen sıcaklıklara neden olan bu sıcak dalgası, şimdiden yüzlerce ölüme ve büyük orman yangınlarına sebep oldu.

İnsan faaliyetleri sonucu yaşanan küresel ısınma, doğanın döngülerini pek çok yönden etkiliyor.

İklim bilimi ve meterooloji uzmanları her yıl, iklim krizinin aşırı hava olaylarının sıklığını ve şiddetini artıracağı konusunda uyarılarda bulunuyor.

‣ Sıcaklıklar artıyor, iklim krizi kapıda
‣ Uzmanlardan uyarı: Yangınlar artarak ve büyüyerek devam edecek, önlem alın

İngiltere ulusal hava dairesi Met Office, “Şu an Avrupa’da görülen aşırı sıcaklar iklim değişikliği kaynaklı mı?” sorusuna şu yanıtı veriyor:

“Küresel hava düzenlerindeki değişiklikler nedeniyle doğal iklim değişikliği içinde aşırı ısı olayları meydana gelir. Bununla birlikte, bu olayların son on yıllardaki sıklığı, süresi ve yoğunluğundaki artış, gezegenin gözlemlenen ısınmasıyla açık bir şekilde bağlantılıdır ve insan faaliyetlerine atfedilebilir.

‣ Karbondioksit seviyeleri her yıl rekor kırarken neden her yıl bir öncekinden daha sıcak olmuyor?
‣ İklim değişikliği dünya çapında aşırı hava olaylarını nasıl etkiliyor?

İngiltere‘de 40°C sıcaklıkta bir gün görme ihtimali, mevcut iklimde, insan etkisinden etkilenmeyen doğal bir iklime göre 10 kat daha fazla. Belirli bir yılda Birleşik Krallık’ta herhangi bir yerde sıcaklığın 40°C’yi aşma olasılığı da hızla artıyor.

Gezegende 1°C’lik bir arka plan sıcaklık artışı önemli görünmese de, aşırı ısı olaylarının ciddiyetinde ortaya çıkan artış, gözlemlenen kayıtta zaten belirgindir.

Bunun yaygın ve önemli etkileri vardır.

‣ İklim değişikliğinin dört göstergesi de rekor seviyede: En sıcak yedi yılı yaşadık
‣ Atmosferdeki karbondioksit seviyesi, sanayi öncesi döneme göre yüzde 50 daha yüksek

Fotoğraf: AFP

Sıcaklıklar ortalama, fakat ortalama ne?

Dünya Meteoroloji Örgütü (WMO), belirli bir günün, haftanın, ayın veya yılın ortalamadan daha sıcak mı yoksa daha yağışlı mı olduğunu değerlendirmek için, “İklimsel Standart Normaller” olarak bilinen 30 yıllık bir temel kullanır.

Bunlar, 1 Ocak 1981–31 Aralık 2010, 1 Ocak 1991–31 Aralık 2020 ve benzeri 30 yıllık bir süre boyunca klimatolojik verilerin ortalamalarıdır.

‣ Aşırı yüzey sıcaklığı okyanusların yeni ‘normal’i
‣ Atmosferdeki karbondioksit oranı 140 yılda yüzde 43 arttı

Ancak sera gazlarının artan atmosferik konsantrasyonları, Dünya’nın iklimini eskisinden çok daha hızlı değiştiriyor ve bu nedenle WMO, değişen iklimi ve günümüze etkisini daha iyi yansıtmak için standart 30 yıllık referans döneminin artık her on yılda bir güncellenmesi gerektiğine karar verdi.

Bu, su yönetimi, enerji, tarım ve bağcılık gibi iklime duyarlı sektörlerde ve endüstrilerde operasyonel karar verme için hayati önem taşıyor.

Paylaş
Yazar:
Yeşil Gazete