Dünyaİklim KriziManşet

Aşırı sağın yükselişi iklim değişikliği endişelerini değiştirebilir mi?

0

Avrupa Birliği (AB) Parlamentosu seçimlerinde ilk sonuçlar açıklandı. 27 ülke, 720 parlamento üyesinin seçimi için oy kullandı.

İlk sonuçlar, seçimlerde aşırı sağın yükselişine işaret etti. Aşırı sağın kazanımları Fransa ve Almanya başta olmak üzere birçok ülkede protestoları tetikler ve endişelere yol açarken bazı uzmanlar ise bu değişimin düşünüldüğü kadar büyük sonuçları olmayacağı görüşünde.

Seçimlerden itibaren AB kurumlarının yenilenme döngüsü başlıyor. Bu süreçte komisyon üyeleri atanacak ve yasama gündemi belirlenecek. Komisyon başkanlığı seçimi ise 16-19 Eylül tarihlerinde gerçekleştirilecek.

Komisyon başkanlığı için Ursula von der Leyen’in merkez sağ Avrupa Halk Partisi‘nin Yeşiller ile İtalya başbakanı Meloni’nin aşırı sağcı Avrupa Muhafazakârlar ve Reformcular Partisi (ECR) arasında bir seçim yapması bekleniyor.

Hukuk profesörü Alberto Alemanno, parlamentonda aşırı sağ baskınlığı yerine AB yanlısı bir koalisyonun tercih edileceğini öngörüyor.

Avrupa’da dev seçim başladı: Parlamentoda aşırı sağın yükselmesi bekleniyor
Avrupa Parlamentosu seçim sonuçları: Aşırı sağ yükseldi, iklim gündemi tehlikede mi?

‘Sağın yükselişi iklim hedeflerinin sonu anlamına gelmiyor’

Strategic Perspectives direktörü Neil Makaroff, aşırı sağ partilerin önümüzdeki beş yıl içinde daha güçlü olacağını ancak yine de EPP’nin desteği olmadan Avrupa Yeşil Mutabakatı’nı kaldıracak yetkide olmadığını söyledi.

Aynı kuruluşun icra direktörü Linda Kalcher ise bazı politikaların iklim hedefleri doğrultusunda olmayacağını ancak bunun büyük bir sorun yaratmayacağını belirtti:  “Ele alınması gereken zorluklar enerji güvenliği, iyi istihdam ve güçlü bir sanayi tabanı ile ABD ve Çin ile rekabettir. EPP, Sosyalistler ve Demokratların İlerici İttifakı (S&D) ve Renew‘in yanı sıra Yeşiller için de asıl endişe kaynağı gelişen sanayidir.”

Bulgaristan’ın eski Çevre ve Su Bakanı Julian Popov, AB için karbonsuzlaşma politikalarının rekabet edebilirlik ve enerji güvenliği için kilit rol oynadığına dikkat çekerek bu politikaların artık “iklim hırsı değil, ekonomik güvenlik” adı altında sunulacağını söyledi.

‘AB iklim taahhütlerini korumalı’

Yani AB genelinde rekabetçilik ve ticaretin iklim odağının önüne geçmesi bekleniyor. Ancak COP iklim zirvesi yaklaşırken AB’nin iklim taahhütlerini teyit etmesi gerektiğine dikkat çekiliyor.

Danimarka Kalkınma İşbirliği ve Küresel İklim Politikası bakanı Dan Jørgensen, AB’nin iklim diplomasisi için rolüne dikkat çekerek “Avrupa iklim taahhütlerini yerine getirme konusunda ciddiyetini korumalıdır. Yeşil dönüşüm geri adım atmayacaktır” dedi.

İklim değişikliği konusunda farklı parti seçmen grupları birbirine ne kadar benziyor?

Seçmen için iklim değişikliği hala endişe konusu

Seçimlerin ilk gününde Almanya, Fransa, İspanya, Polonya, İtalya ve İsveç’teki seçmenlerle gerçekleştirilen 2024 Avrupa Seçimleri Anketi’ne göre seçmenlerin önceliği ekonominin iyileştirilmesi ve enflasyonun düşürülmesi.

İkinci sırada uluslararası çatışmalar ve savaşlar, üçüncü sırada ise göçmenler ve mülteciler konuları bulunuyor.

Avrupa Seçimleri Anketi’nde öne çıkan bulgular şu şekilde oldu:

  • Bir ECR veya Kimlik ve Demokrasi (ID) partisi ile farklı bir parti arasında seçim yapılacak olsa her 5 EPP seçmeninden 3’ü ECR veya ID’ye bağlı olmayan bir partiyi tercih edeceğini söyledi.
  • Her 7 EPP seçmeninden biri, EPP’ye oy verme motivasyonunun aşırı sağı durdurmak olduğunu belirtti.
  • EPP seçmeninin iklim değişikliği konusundaki tutumu, en çok liberal Renew ve S&D seçmeni ile benzerlik taşıyor.
  • S&D seçmenlerinin oy verme motivasyonunda iklim değişikliği ile mücadele en üst sıralarda yer alıyor.
  • Avrupalı seçmenlerin üçte biri göç ve asimilasyon konusunda kaygılı olduğunu belirtirken iklim değişikliği de önemli sorunlardan biri olarak gösterildi.

Anket sonuçlarını yorumlayan Focaldata araştırma direktörü James Kanagasooriam da “Aşırı sağa doğru bir eğilim var ama bir çöküş yok. Yeşiller düşüşte ama halkın iklim değişikliği konusundaki görüşleri değişmiş değil” diyerek iklim hedefleri konusunda iyimserliğini ifade etti.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.