ManşetTürkiye

“Asıl değişmesi gereken 301’inci maddenin arkasındaki devlet aklı”

0

Uğur Kaymaz’ın katledildiği olaya dair yaptığı konuşma nedeniyle hakkında, “Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ni alenen aşağılamak” suçlamasıyla dava açılan ve 10 ay hapis cezası verilen insan hakları savunucusu Eren Keskin, “Bu cezayı vermiş olmaları devletin bakış açısını gösteriyor. Ceza kanunun madde numaraları değişebilir; ama 301’inci maddenin arkasında tamamlanan devlet aklı değişmeli ” dedi.

4... 4...

Mardin’de 2005 yılında babasıyla birlikte katledilen Uğur Kaymaz’ın ölümüne ilişkin yaptığı konuşma nedeniyle açılan dava sonucunda hakkında, “Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ni alenen aşağılamak” suçlamasıyla 10 ay hapis cezası verilen insan hakları savunucusu Eren Keskin kararı temyiz etmeye hazırlanıyor.

Konuya dair bilgi veren Keskin, davaya konu olan olayın 2005 yılında katıldığı bir panelde yaptığı bir konuşma olduğunu söyledi. İnsan Hakları konulu panelde yaptığı konuşmanın ırkçı yerel bir gazete tarafından haberleştirildiğini ve savcılığın da söz konusu haberi ihbar kabul ederek, hakkında soruşturma başlattığını dile getiren Keskin, “O dönemde yine yargılandım ve ceza aldım; ancak dosya Yargıtay sürecindeyken TCK’nın 301. maddesine Adalet Bakanlığı izin şartı getirildi” diye konuştu.

Bakanlığa yapılan başvuru sonucunda, dönemin Adalet Bakanı Sadullah Ergin‘in izniyle yargılandığını belirten Keskin, “O dönem çok az kişiye izin verildi. Biri de bendim. Dava devam etti en son geçtiğimiz günlerde de bu ceza verildi” şeklinde konuştu.

“Devlet cinayet işledi, bir çocuğu öldürdü” şeklindeki ifadelerinin suç delili sayıldığını ve kararı veren mahkemenin, erteleme veya para cezasına çevrilmesi hükmünü geri bıraktığını ifade eden Keskin, gerekçe olarak da “Sanığın sabıkalı kişiliği ve suç işleme temayülünün olması” kılıfının uydurulduğuna dikkat çekti.7

(Evrensel)

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.