Koronavirüs SalgınıManşetTürkiye

Aşı yaptırmayanlar için ikna ekipleri kuruluyor

0

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, vatandaşların aşı yaptırmaya ikna edilmesi için evlere yönelik aşılama ekipleri oluşturacaklarını duyurdu.

Haziran ayı sonuna kadar 40 yaş üzerindeki tüm vatandaşların aşılanacağını kaydeden Bakan Koca, koronavirüse karşı alınan yeni önlemlerin etkili olmaması durumunda ramazan ayından sonra daha sert tedbirlerin alınabileceğini kaydetti.

‘İkna ekipleri kuracağız’

Hürriyet‘ten Erdinç Çelikkan‘ın haberine göre, sağlık çalışanlarının yüzde 14’ünün, 65 yaş ve üzeri vatandaşların da yüzde 23,6’sının halen aşılarını yaptırmadığını belirten Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, aşı yaptırmayanların aşı olmaları konusunda ikna edilmesi için ikna ekiplerinin kurulacağını ifade etti:

Sağlık çalışanlarının yüzde 14’ü, 65 yaş üstünün yüzde 23,6’sı halen aşı yaptırmadı. Randevusuna gitmeyenler nedeniyle aşılar çöpe gitmedi. Aşı yaptırmayanların ikna edilmesi ve aşı olmalarını sağlamak için ikna ekibi kuracağız. Aile hekimleri öncülüğünde aşı hakkı olup da aşısını yaptırmayanların evlerine gidilerek, aşı olmaları konusunda tavsiyede bulunacağız, teşvik edeceğiz. Böylece aşılarını yaptırmayanların neden aşı olmadıklarını öğreneceğiz.”

İkna ekiplerinin, aile hekimleri öncülüğünde aşı hakkı olup da aşı yaptırmayan kişilerin evlerine giderek aşı olmaları konusunda tavsiyelerde bulunması, aşılarını yaptırmayaların neden aşı yaptırmadıklarının da öğrenmesi hedefleniyor.

‘Gözle görülür gerileme bekliyoruz’

Bakan Koca, alınan tedbirlerle birlikte haziran ayında vaka ve ölüm sayılarında gözle görülür bir gerileme beklediklerini kaydetti:

Haziran sonuna kadar 40 yaş üstü herkesi aşılamayı hedefliyoruz. Şu anda Sinovac, BioNTech ve Sputnik dahil aşı diplomasisini hızlandırdık. Toplumsal bağışıklığı arttırmak amacıyla yerli aşı çalışmalarında da son aşamaya geldik. Alınan tedbirlerle birlikte haziran ayında vaka ve ölüm sayılarında gözle görülür gerileme bekliyoruz.”

‘Eylül ayında aşılamaya başlarız’

Yerli aşıda faz-3 çalışmalarına geçileceğini belirten Koca, iki-üç haftada da bu sürecin bitirileceğini dile getirdi:

Şayet tedbirlere rağmen düşüş olmazsa haziranda daha sert tedbirler almak zorunda kalırız. Yerli aşıda faz-3 çalışmalarına geçiyoruz. İki ya da üç hafta sonra bu süreci de bitirmiş olacağız. Eylül ayında da aşılamaya başlarız. Nazal aşıda da en fazla üç haftalık süreç var önümüzde.”

Sağlık Bakanlığı tarafından açıklanan rakamlara göre, Türkiye’de şu ana kadar 19 milyon 415 bin 498 kişi koronavirüs aşısı oldu. 11 milyon 681 bin 206 kişiye birinci doz aşı uygulanırken, 7 milyon 734 bin 292 kişiye de ikinci doz aşı uygulandı.

You may also like

Comments

Comments are closed.