Koronavirüs SalgınıManşetSağlıkTürkiye

Grip aşısı karmaşası: Risk grubunda kimler var?

0

Sağlık Bakanlığı‘ndan, bu yıl getirtilecek inflüenza aşılarının risk gruplarına ağırlık derecesine göre kademeli olarak uygulanacağı yolunda yapılan açıklamanın ardından sosyal medyada Türkiye’de aşının yetersiz olmasının nedenleri ve Bakanlık’a göre kimlerin risk grubunda olduğu sorgulanmaya başladı.

Koronavirüs tedbirleri çerçevesinde ilan edilen kısmi yasaklar söz konusu olduğunda risk grubu içinde sayılan pek çok vatandaş, E-nabız sistemine girdiğinde risk grubunda bulunmadığını ve aşı konusunda önceliği olmadığını gördü.

Sosyal medyada karantina tedbirleri çerçevesinde risk grubunda sayılan kişiler, yakınları ve hekimler; 65 yaş üzeri, KOAH hastası ya da kalp yetmezliği sorunu olmanın dahi yeterli olmadığı “risk grubu kriterlerini” sorguladı.

‘Sokağa çıkmaya gelince risk grubunda, aşı yaptırmaya gelince…’

Profesör Doktor Bengi Başer de paylaştığı bir Tweet’inde, kronik hastalıkları olan 65 yaş üzeri hastasını risk grubunda sayılmayışına şu sözlerle isyan etti:

Hastam erkek, kalp yetersizliği, kalp damar hastalığı, kronik akciğer hastalığı, inme öyküsü var ve 77 yaşında. Ama influenza açısından 1’inci öncelikli risk grubunda değilmiş yani grip aşısı yapılamıyor. Bu durumda öncelikli olanlar kim? Merak etmekteyim!

Gazeteci Uğur Dündar da Sağlık Bakanlığı’nın tüm dünyada aşı sıkıntısı olduğu yolundaki iddianın gerçeği yansıtmadığını ifade etti:

Sokağa çıkma yasağı söz konusu olduğunda 65 yaş ve üzeri risk grubu. Sıra grip aşısı yaptırmaya gelince risk grubu değil! Sağlık Bakanlığı tüm dünyada aşı sıkıntısı var diyor. Oysa İngiltere’de yaşayan bir arkadaşım sıkıntı olmadığını, yoldan adam çevirip aşı yapıldığını söylüyor!

‘Olimpiyat kriterleri…’

İYİ Parti TBMM Grup Başkan Vekili Kocaeli Milletvekili Lütfü Türkkan ise, daha önceki yıllarda yaşanmayan aşı sıkıntısını şu sözlerle “Her sene olduğumuz grip aşısı için bu sene olimpiyat kriterleri getirmişler. Kanser ve KOAH bir arada bile olsa, aşıyı olmanız imkansız” sözleriyle eleştirdi.

CHP İstanbul eski milletvekili Barış Yarkadaş da Twitter hesabından şu paylaşımda bulundu:

Aşı bekleyenlere, grip aşısı olabilmek için Aile Hekimliği’ne giden kişilere, “Organ nakli yaptırdınız mı? Kanser hastalığınız mevcut mu? AIDS hastası mısınız?” diye soruluyor. Bunlardan hiçbiri yoksa, ister 65 yaş üstü, ister 65 yaş altı olun grip aşısı reçetesi alamıyorsunuz.

Bakan, ‘öncelikle riskli kişilere öneriyoruz’ demişti

Geçtiğimiz gün Bakanlık’tan yapılan yazılı açıklamada, belirlenen risk gruplarının ağırlık derecesine göre sıralanarak kademeli bir şekilde aşı yapılacağı şu sözlerle ifade edilmişti:

Vatandaşlarımız risk durumlarını e-Nabız sistemi üzerinden öğrenebileceklerdir. İlgili aşı, hekimler tarafından sadece Reçetem Sistemi üzerinden yazılacaktır. Manuel yazılan reçeteler işleme alınmayacaktır. İlgili aşı yalnızca serbest eczanelerce temin edilecektir. Eczanenin Reçetem Sistemi’ne reçeteyi girmesi ile İlaç Takip Sistemi’nde (İTS) aşı temin hakkı oluşturulacaktır.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca da geçtiğimiz hafta atmış olduğu Tweet’inde, tüm vatandaşların grip aşısı yaptırmasıın gerekli olmadığını söylemiş risk grubuna şu sözlerle değinmişti:

Salgın döneminde herkesin grip aşısı yaptırması gerektiği şeklinde yanlış bir düşünce var. Dünyada grip aşısı üretiminde yüzde 20 artış oldu. Grip aşısını özellikle riskli kişilere öneriyoruz. Koronavirüs buaştığında risk altında kalacak grubu tespit ederek, onlardan başlıyoruz.

You may also like

Comments

Comments are closed.