EmekEkonomiManşet

Asgari ücret açıklandı: 2 bin 324 TL

0

Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 2020’de geçerli olacak asgari ücreti belirledi. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk tarafından açıklanan asgari ücret 2020’de brüt 2 bin 943 TL net 2 bin 324,70 TL oldu.

Bakan Selçuk, kararının oy çokluğu ile alındığını aktardı. “2020’de asgari ücret desteğini tüm işletmeler için 75 lira olarak sürdürmeye devam edeceğiz” diyen Selçuk, beklenen yıl sonu enflasyon oranının yüzde 12 olarak öngörüldüğünü belirterek, “Bu oranın üç puan üzerinde artış sağlayarak işçimizi enflasyona ezdirmeyeceğimiz sözümüzü tutmuş olduk” diye konuştu.

Selçuk’un konuşması sırasında Türk –İş temsilcisi, Genel Eğitim Sekreteri Nazmi Irgat,  sendikanın bu teklifi kabul etmediğini söyleyerek masadan kalktı. Irgat şöyle konuştu:

“Biliyorsunuz bizim Türk-İş olarak çalışmalarımız sonucunda çıkan açlık-yoksulluk ve yaşam maliyeti olarak açıkladığımız rakamları daha önce paylaştık. Geldiğimiz nokta itibariyle açıkladığınız rakamı işçi kesimi olarak kabul edemeyeceğimizi ifade ediyorum. 2008 yılında başlayan ve günümüze kadar devam eden kriz nedeniyle alım gücünün en düşük dönemini yaşıyoruz. Bu belirlenen rakam işçilerimize 10 gün bile yetmeyeceğini düşünüyoruz. Kararınıza katılmıyoruz ve toplantıdan ayrılıyoruz.”

Daha sonra konuşan TİSK Başkanı Özgür Burak Akkol ise “Alınan kararın istihdam için, işsizliği azaltmak için alım gücünü artırmak için istikrarlı işletmeler için hayırlı olmasını temenni ediyorum. Bütçenin üzerinde bir rakam tahsis edildi. Tüm komisyona emekleri için teşekkür ediyorum” dedi.

Türk-İş’in kırmızı çizgisi 2 bin 578 TL idi

Asgari ücret sürecini Hak-İş ve DİSK ile iletişim halinde yürüten Türk-İş 2 bin 578 liranın altındaki bir rakamı kabul etmeyeceğini açıklamıştı. DİSK ise asgari ücretin 3200 lira olmasını istemişti.

Asgari ücret desteğinin 2020’de 200 lira yükseltilip tüm işletmeleri eşit kapsayacak şekilde devam etmesi, yüzde 2 olan İşsizlik Sigortası İşveren Payı’nın 2020’de alınmaması gibi talepleri bulunan TİSK ise asgari ücrette dengelerin gözetilmesini istemişti.

Komisyon toplantıları sırasında TÜİK temsilcisi bir işçinin aylık gıda harcamasının ağır statüdeki işlerde 2 bin 331 lira, orta statüdeki işlerde 2 bin 86 lira 80 kuruş, hafif statüdeki işlerde bin 940 lira 70 kuruş olduğunu açıklamıştı.

2019’da bekar bir işçi için aylık brüt 2 bin 558 lira 40 kuruş olan asgari ücret, vergiler ve kesintiler düştüğünde net 2 bin 20 lira 90 kuruş olarak belirlenmişti.

 

More in Emek

You may also like

Comments

Comments are closed.