Asbestli yıkımla gündeme gelen Havagazı Fabrikası için tescil talebi

Mimarlar Odası Ankara Şubesi, Ankara 2’nci İdare Mahkemesi’nin Havagazı Fabrikası yerleşkesinin tescilini kaldırma kararını iptalinin ardından harekete geçti. Kültür ve Turizm Bakanlığı Ankara 1 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Müdürlüğü’ne bir yazı yazan Mimarlar Odası Ankara Şubesi, tescil işlemlerinin başlatılmasını talep etti.

Konuya ilişkin açıklama yapan Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, tescil davasının 11 yıl sonra sonuçlandığını belirterek, “Mahkeme verdiği kararla Havagazı Fabrikası yerleşkesinin tescilinin kaldırılması kararını iptal etti. Daha önce bilim dışı uygulamalar ve yapılan yıkımla halkın sağlığı tehdit edildi. Kültür Bakanlığı’na mahkeme kararını göndererek, ivedilikle alanın ve yapıların tescil etmesini istedik“ dedi.

Belleklerimizin formatlanmasına izin vermeyeceğiz

Ankara, Maltepe Havagazı Fabrikası’nın Cumhuriyet’in kuruluş yıllarına tanıklık eden önemli bir endüstri mirası olduğunun altını çizen Candan, “Önemli bir kent ögesi olarak korunarak gelecek nesillere aktarılacak ve kent belleğine katkıda bulunacaktır. Cumhuriyet’in izlerinin tanıkları olan yapıların yıkılarak belleklerimizin formatlanmasına izin vermeyeceğiz” dedi.

(BirGün)

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR