Doğa MücadelesiManşet

Artvinliler, Danıştay’ın “Cerattepe’de madencilik yapılabilir” kararını protesto etti

0

Artvin demokratik toplum kuruluşları ve platformları, Cerattepe’de madencilik faaliyetlerinin durdurulması istemiyle açılan çevre davasında Rize İdare Mahkemesi’nin, “Madencilik yapılabilir” yönündeki kararının Danıştay tarafından onaylanmasını protesto etti. Farklı kentlerde eş zamanlı yapılan açıklamada, “Danıştay 14. Dairesinden 9 aydır hukuk, adalet ve yaşam hakkı için bir karar beklerken çıka çıka bir ucube çıkmıştır” denildi.

Artvin Halitpaşa Meydanı’nda toplanan binlerce kişi, yoğun polis sarmalı arasında eylem gerçekleştirdi. Eylemde konuşan Yeşil Artvin Dernek Başkanı Nur Neşe Karahan, ülkenin bütün değerlerinin yağmalandığı bir süreçten geçildiğini belirterek, “Uluslarötesi şirketlerin egemen olduğu, doymak bilmez bir kâr hırsı ile ülkenin yağmalandığı bu dönemde, bu ülkenin yurttaşları olarak büyük acılar çekiyoruz. Yıllardır bu ilde yaşayan on binlerce insanın ve bu doğada yaşam bulan kurdun, kuşun, her canlının adalet arayışı devam ediyor” dedi.

“Berbat etmesinler”

Eyleme katılanlardan 93 yaşındaki Erzade Yalçıntaş, madene kesinlikle karşı olduğunu belirterek, “Büyüklerden rica ediyorum. Bu işten vazgeçsinler. Yeşil Artvin’i, güzel Artvin’i berbat etmesinler, doğayı kirletmesinler. Gençlerimize yazık, yarınlara yazık, gelecek nesillere yazık. Bu güzel doğayı yaşatsınlar. Ben bu yaşıma geldim, yaşımı da önce Allah’a, sonra da doğaya borçluyum” dedi.

İstanbul’dan ve Kocaeli’nden destek

Basın açıklamasının İstanbul ayağı, Galatasaray Meydanı’nda gerçekleştirildi. “Cerattepe için adalet” pankartının açıldığı açıklamada, “Artvin halkındır, halkın kalacak”, “Cerattepe geçilmez, Artvin halkı yenilmez” sloganları atıldı.

Cerattepe için Kocaeli’de de eylem vardı. Yeşil Artvin Derneği’nin çağrısı üzerine Artvinliler Dayanışma Platformu İnsan Hakları Parkı’nda demokrasi bileşenlerinin katılmıyla açıklama yaptı.

(BirGün)

You may also like

Comments

Comments are closed.