ManşetDoğa MücadelesiYerel

Artvin Yusufeli’nde HES karşıtı protesto: İzinsiz şekilde sekiz aydır çalışıyorlar

0
Fotoğraf: Birgün

Artvin Yusufeli’nde yapılması planlanan iki farklı hidroelektrik santral (HES) projesine karşı yurttaşların tepkisi devam ediyor.

Demirdöven köyündeki Nuryol İnşaat’a ait Damla HES projesi ile Kılıçkaya Köyü’nde Ata HES Mühendislik Müşavirlik Enerji tarafından yapılması planlanan Aydın Regülatörü HES projesine karşı bölge muhtarları ve köylüler bir araya gelerek ortak basın açıklaması yaptı.

‘İzinler tamamlanmadan çalışmaya başladılar’

Birgün’den Dilan Şahinbaş’ın haberine göre yapılan açıklamada Yusufeli’nin HES’lerin kuşatması altında olduğuna dikkat çekildi. Şirketin Demirdöven Köyü’nde kanunsuz ve izinsiz şekilde yaklaşık 8 aydır çalışmalarını yürüttüğünü belirten Boyalı Köyü Muhtarı Muzaffer Tunç açıklamada şunları söyledi:

Barhal Vadisi’nin sonunu getirecek Damla HES’ler için 16 Kasım’da uygulama imar planı ve nazım imar planın oylaması Artvin İl Genel Meclisi’nde yapıldı. Şirket izinlerini tamamlamaya çalışıyor olmasına rağmen 8 ay önce şahsa ve hazineye ait arazilerde ve 4 ay önce de kamulaştırma yaptıkları alana şantiye kurarak çalışmalarını başladı.

Dava süreci devam ediyor

Hukuki süreç tamamlanana kadar şirketin doğaya geri dönüşü olmayan tahribatlarda bulunacağını aktaran Tunç, “Şu anda Rize İdare Mahkemesi’nde bulunan dava neticesinde bu projenin iptal edilmesi söz konusu ancak proje hakkında yürütmeyi durdurma kararı olmadığı için şirket çalışmalarına devam ediyor” dedi.

Tunç konuşmasını “Hukuki sürecin ne zaman sonlanacağı belli olmadığından bu süre zarfında şirket doğaya geriye dönüşü olmayan tahribatlar verecektir. Bıçakçılar Vadisi, Kılıçkaya Deresi ve sonrasında diğer dereleri aynı akıbet bekliyor” sözleriyle sürdürdü.

‘Canlıların yaşam alanına yapılıyor’

Yusufeli’nin geleceği şirketlere bırakılıyor diyen Tunç “Çoruh tabanında bulunan verimli arazilerimiz sular altında kaldı ve kalıyor. Barhal Vadisi’nde tespit edilen tehlike altında 21 tür bitki var” dedi.

Aynı şekilde ender hayvan popülasyonuna da ev sahipliği yaptığını belirten Tunç “Türkiye’nin çok az yerinde bulunan Dağ Keçileri, Dağ Horozu, Kafkas Semenderi ve ayrıca 12’si endemik 142 kelebek türü ve birçok başka türler yaşıyor. Doğayı tahrip eden HES’ler bu canlıların yaşam alanlarında yapılıyor” şeklinde konuştu.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.