ManşetEkonomiTarım-GıdaTürkiye

Artan fiyatlarıyla gündeme oturan ayçiçek yağında yeni adım

0

Bugün Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren ‘Gübre ve Sertifikalı Tohum Kullanım Desteklerine İlişkin Kararda Değişiklik Yapılmasına Dair Karar’la birlikte dört ilde yağlık ayçiçeği ekiminin destekleneceği duyuruldu.

Aydın’a bağlı Köşk, Sultanhisar ve Yenipazar’da, Karabük’e bağlı Eskipazar’da, Kütahya’ya bağlı Domaniç’te ve Sivas’a bağlı Hafik havzalarında yer alan ürünler güncellenirken bu alanlardaki yağlık ayçiçeği ekiminin destekleneceği bildirildi.

Rusya’nın Ukrayna işgalinin ardından söz konusu ülkelerin tedarik ettiği ayçiçeğinde fiyat artışları yaşanmıştı. Vatandaşlar artan ayçiçek yağı fiyatlarını sosyal medyadan paylaşıp eleştiriler getirmişti.

Kararla birlikte ayçiçeği, arpa, buğdayı mısır, pamuk, yem bitkileri, zeytin ve zeytinyağının Türkiye Tarım Havzaları Üretim ve Destekleme Modeli kapsamında ek girdi desteği sağlanarak destekleneceği bildirildi. 2022 üretim yılı sertifikalı tohum kullanım desteğinin dekara, arpa, buğdayı çavdar, tritikale, yulaf ve çeltiğe 24 lira, aspire beş lira, nohut ve kanolaya 20 lira, susama dört lira, soyaya 22 lira ve yer fıstığına da 17 lira ödeneceği bildirildi. Ayrıca buğday, arpa, çavdar, yulaf ve tritikale ürünlerinde bir defaya mahsus dekara 50 lira ek girdi desteği ödeneceği duyuruldu.

Tarımsal yayım ve danışmanlık desteğinin de Tarım ve Orman Bakanlığınca yetkilendirilen serbest tarım danışmanları ile ziraat odası ve üretici örgütlerinde en fazla beş tarım danışmanı olmak üzere, istihdam edilen her bir tarım danışmanı için 52 bin lira olacağı açıklandı. Söz konusu tohum ödemelerine 2022 bütçe imkanları dahilinde başlanacağı da belirtildi.

Ne olmuştu?

İthalatın yüzde 70’inin Rusya ve Ukrayna‘dan yapıldığı Ayçiçek yağı stoklarının azaldığı iddia edilmiş, sosyal medya üzerinden konuya ilişkin birçok paylaşım yapılarak çeşitli eleştiriler getirilmişti. Konuyla ilgili açıklama yapan Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati ise “Savaşın bütün dünyayı etkilediği, petrol fiyatlarının arttığı dönemde ülkede yoksulluk varmış gibi operasyon çekenlere karşı bakanlık olarak net bir şekilde operasyon çekeceğimizi herkes bilsin” demişti.

Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi (UZZK) Başkanı Mustafa Tan ise Türkiye’de yeteri kadar yerli üretim zeytinyağı stokunun bulunduğunu söyleyerek, “Geçen seneden devir stokla 270- 280 bin ton civarında elimizde zeytinyağı var” demişti.

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise dün Kadın Muhtarlarla Buluşma programında “Bizim ayçiçek yağı gibi bir sorunumuz yok. Muhalefet ülkeyi darda göstermek için böyle bir kampanya yürütüyor. Muhtarlarımızdan şunu istiyorum, marketlerde bakkalarda ayçiçek yağı var mı, yok mu? Gerekirse sizler İçişleri Bakanlığımız adına depolarını bile takip edip ihbar edeceksiniz. Sizler İçişleri Bakanı ve Cumhurbaşkanının eli ayağısınız. Yani bu devleti provoke etmeye çalışanlara gerken dersi vermek bizim boynumuzun borcudur. Bunlar stokçu, ayçiçek yağını, zeytinyağını stokluyorlar. Sonra yok diyerek böyle bir kampanyayı yürütüyorlar” demişti.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.