Bugün (28 Mayıs’ta) saat 9.00’da Höyük Mahallesi meydanında toplanan köylüler, Krommer Madencilik Şirketi yetkililerinin saat 10.00’da gelmesiyle birlikte protestolarına başladı. Toplantının yapılmasına izin vermeyen köylüler, şirket yetkililerinin alandan ayrılmasına neden oldu.
Hatay’ın Arsuz ilçesine bağlı Höyük Mahallesi’nde 2019 yılından bu yana Krommer Madencilik Şirketi’nin krom ocağı projesine karşı süren mücadele devam ediyor.
Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) sürecine karşı çıkan köylüler, daha önce de projeyi engellemek için toplantının açılmadığına dair tutanak tutturmuş ve proje ruhsatının iptali için iki ayrı dava açmıştı. Şu anda Danıştay 8. Daire önünde incelemede olan davaların hukuki süreci devam ediyor.
Köylüler, 6 Şubat’ta Maraş merkezli depremin ardından bölgede yaşanan yıkım ve zorlukların üstesinden gelmeye çalışırken, şirketin yeniden köye gelerek ekolojik yıkım gerçekleştirme çabalarını kınadı. Höyük Kültür Sanat Doğa ve Dayanışma Derneği (HÖKSAD) tarafından yapılan basın açıklamasında, “Depremin izlerini hala derinden yaşadığımız kadim şehrimizde, halk çadırlarda, konteynerlerde sağlıksız ve insani olmayan koşullarda hayatlarını sürdürmeye çalışırken, yeni sorunlar üretmeye yönelik adımlar atılmaktadır” denildi.
Krom Ocağı Projesi kapsamında açılacak sekiz galeride günde on altı dinamit patlatılması planlanıyor. Bu durumun yeraltı su kaynaklarının yönünü değiştirme ve fay hatlarını harekete geçirme tehlikesi taşıdığı belirtiliyor. Halk, depremin getirdiği ağır psikolojik ve fiziki sorunlarla boğuşurken, böyle bir projenin doğayı tahrip edeceği ve canlı hayatını olumsuz etkileyeceği konusunda endişelerini dile getiriyor.
HÖKSAD’ın açıklamasında, “Doğayı, canlıları ve ekolojik döngüyü hiçe sayan politikalardan, projelerden vazgeçilmesini istiyoruz. Yaşam alanını savunan yöre insanları olarak, doğayı talan etme inadınıza karşı, her zamanki duruşumuz ve kararlı tutumumuzla sizin yapacağınız toplantıyı tanımıyoruz. Bütün siyasi partileri, STK’leri, doğaseverleri, sorumlu kurum ve kuruluşları projenin iptali için dayanışmaya davet ediyoruz” ifadeleri yer aldı.
Şirket yetkilileri, tutanağa “Halk bilgilenmek istemedi, toplantı sonlandı” yazıp köyden ayrılmak istedi. Ancak Höyüklüler, şirketin bu yazısını kabul etmedi ve arbede çıktı. Köylüler, tutanağa “Toplantı hiç açılmadı” yazdırmak istedi. Höyüklüler, Hatay Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü’nden gelen görevlilerin de şirketin yanında yer aldığını belirtti.
Arsuz Belediye Başkanı ve Milletvekili, toplantının açılmadığına dair şerh düştü. Mahalleli, her ihtimale karşı kendi tutanaklarını tutup imzaladıklarını ve gerekli yerlere teslim edeceklerini ifade etti.