GündemManşet

Arkeologlar Derneği: Marmaray’ın “günah keçisi” değiliz

0

Devletin farklı kademelerince dile getirilen “arkeolojik kazıların projenin 5 yıl gecikmesine neden olduğu”  söyleminin bir kere de Marmaray Yenikapı istasyonundaki TCDD, AYEM ve Ulaştırma Bakanlığı logolu bir tabelada tekrarlanması üzerine Arkeologlar Derneği İstanbul Şubesi dün (26.11.2013) bir basın açıklaması yaptı.

Basın açıklamasında, Marmaray Projesi kapsamında İstanbul’un Üsküdar, Sirkeci, Yenikapı gibi tarihsel birikiminin zenginliği bilinen semtlerinde  yeterli etütlerin yapılmamış olmasına bağlı olarak belirlenen 3‐6 aylık çalışma süresinin gecikmenin asıl sebebi olduğu belirtiliyor.

Anayasanın 63. maddesinde devletin;  tarih, kültür ve tabiat varlıklarının ve değerlerinin korunmasını sağlama ve bu amaçla destekleyici ve teşvik edici tedbirleri alma sorumluluğunun açık olduğu; bu kazılarda görev alanların ve Kültür ve Turizm Bakanlığı’ nın görevlerini yasalarının belirlediği çerçevede yürüttüğü; projede arkeologların uzun bir süre üç vardiya çalışarak son yılların en başarılı arkeolojik kazı çalışmalarından birinin gerçekleştirildiği belirtiliyor.

Açıklamada, Marmaray Projesi’nin sadece İstanbulluların günlük yaşamını kolaylaştırmasıyla değil aynı zamanda arkeolojik çalışmalara vesile olmasıyla, kültür mirasına büyük bir katkı sağlamasıyla da anılmasının, projenin toplumsal bellekteki yerini daha da anlamlı kılacağı vurgulanıyor.

 

(Yeşil Gazete)

 

More in Gündem

You may also like

Comments

Comments are closed.