Doğa MücadelesiManşet

Arhavililerin talebi net, “MNG, derelerden elini çek!”

0

Arhavi’de Kavak HES inşaatı için, izinsiz olarak vatandaşların arazisine girerek tünel açmaya başlayan MNG firmasına karşı Arhavi Sulh Hukuk Mahkemesinde açılan  müdahelenin men edilmesi davasında   bilirkişi keşfi yapıldı. Keşif sırasında toplanan köylülere çevre ilçelerden gelenler de destek verdi.

8Kavak HES projesi daha önce proje hakkında verilen ÇED Olumlu kararının iptal edilmesi ile 2015 yılı Ağustos ayında durmuş fakat yeniden alınan ÇED olumlu kararı ile Nisan 2015 den itibaren tekrar çalışmalar başlamıştı.

Çalışmalar sırasında açılmaya başlayan tünel inşaatı vatandaşların arazisine herhangi bir kamulaştırma işlemi yapılmadan girmesi  ve atılan dinamitler nedeni ile vatandaşların rahatsız olması üzerine, iki ayrı vatandaş tarafından tünel inşaatının durdurulması talebi ile  dava açıldı.Açılan davalarda atanan bilirkişiler  ile beraber yerinde inceleme yapıldı.İncelemeye vatandaşların avukatı Yakup Şekip Okumuşoğlu ve çok sayıda köylü ve vatandaş da  katıldı.

İnceleme esnasında şantiye alanının dışında toplanan  Arhavi Doğa Koruma Platformu üyeleri tarafından bir basın açıklaması yapıldı.Yapılan açıklamada

9“Kavak HES projesi kapsamında başlatılan iletim tünelinin  izinsiz ve hukuksuz bir şekilde başlatılmış, vatandaşların arazilerine tecavüz edilmiştir. Bu duruma tepki göstermek için buradayız.

Kavak HES projesinin  çeşitli hileler ile yapılmış  bulunan ÇED raporu daha önce açtığımız  dava sonucunda iptal edilmişti. İptal edilen ÇED raporunda derenin ortalama akışının %10 u  kadarının   dereye “can suyu” adı altında bırakmayı  reva görmüşlerdi. Bu sözde “Can Suyu” nun   proje dışındaki alanlardan alınan en kesitler ile hesaplandığı, yani sahtekarlık yapıldığı  mahkeme kararı ile belirlendi. Aynı ÇED Raporunu biraz allayıp pullayıp, can suyunu %2 gibi komik bir miktarda artırıp,  yeniden  onaylamaları işlemine karşı açtığımız iki ayrı ÇED İptal  davası  Rize İdare Mahkemsinde devam ediyor. Bu davalardan  olumlu sonuçlar geleceğine inancımız tamdır.” denildi.

Keşif esnasında tünelin altına ulaştığı evlerde oturan vatandaşlar, yapılan patlatmalardan çok büyük ölçüde rahatsız olduklarını ifade ederek, davanın hakimine dertlerini anlatmaya çalıştılar.

Keşif esnasında jandarma geniş güvenlik önlemleri aldı.Basın açıklaması sonrasında topluluk  sessizce dağıldı.

(Arhavizyon)

You may also like

Comments

Comments are closed.