İklim KriziManşet

Araştırmaya göre erkekler kadınlardan daha fazla sera gazı emisyonuna yol açıyor

0

Yapılan bir araştırmaya göre erkekler ve kadınlar neredeyse aynı miktarda para harcıyor ancak erkeklerin harcamaları kadınlarınkinden yüzde 16 daha fazla sera gazı emisyonuna yol açıyor.

İsveç merkezli Ecoloop araştırma şirketi tarafından yapılan araştırmada, tüketim kaynaklı sera gazı salımının hane halkları bakımından nasıl azaltılabileceğine bakıldı.

En büyük fark araç kullanımı

Guardian gazetesinin aktardığı araştırmaya göre, erkeklerin harcamalarında en büyük farkı, araçları için aldıkları petrol ve dizel oluşturuyor.

Araştırmacılar, karbon salımında kadın ve erkekler arasındaki farkın şimdiye dek fazla incelenmediğini, iklim değişikliğine karşı mücadelede bu konunun dikkate alınması gerektiğini belirtiyor.

‘Yüzde 40 azaltmak mümkün’

Araştırmacılar, kişisel emisyonları azaltmak için beslenme rutininde ve tatil alışkanlıklarında değişiklik yapmanın fazladan hiçbir harcama gerektirmediğine dikkat çekti.

İsveç’teki bekar erkek ve kadınların harcamalarının kıyaslandığı araştırmada, her iki grup açısından da gıda ve tatil harcamalarının toplam emisyondaki payının yarıdan fazla olduğu görüldü.

Et ve süt ürünleri yerine bitkisel gıdalarla beslenme ve tatile giderken uçak veya araba yerine tren kullanarak emisyonun yüzde 40 azaltılabileceği belirtiliyor.

‘Cinsiyet faktörü dikkate alınmalı’

Ecoloop araştırma şirketinden Annika Carlsson Kanyama, “İklim krizini ilgilendiren politikalarda, cinsiyet faktörünün dikkate alınması gerektiğini düşünüyoruz” dedi.

Kanyama’ya göre araştırma sonucu ortaya çıkan harcama biçimleri aslında oldukça klişe çünkü araştırmaya göre kadınlar daha çok ev dekorasyonu, sağlık ve giysilere harcama yaparken, erkekler yakıt, yemek, alkol ve tütüne daha fazla para harcıyor.

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.